Меню Затваряне

Патриаршеска литургия в храм „Св. Георги“ в Одрин (видео)

По покана на Адрианополския митрополит Амфилохий, на 30 април 2022 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум съслужи с Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей и архиереи на Константинополската патриаршия в старинния български храм „Св. Георги„ в Одрин. На богослужението присъстваха официални лица и множество православни християни, дошли специално за случая, съобщава на страницата си Русенският митрополит Наум.

Съвместното служение е по повод празника на свещеномъченик Кирил VI, архиепископ Константинополски и беше излъчено онлайн по гръцките православни канали (тук). Предишният ден патриарх Вартоломей направи посещение в дома на Адрианополския митрополит Амфилохий за братски разговор и отдих.

По традиция българите, живеещи в Истанбул (Цариград) посещават храм „Свети Георги“ през първата седмица след Възкресение Христово.

Това е стар български православен храм, разположен в североизточната част на град Одрин, в старата българска махала Бурутлук на квартала Кайък. Църквата е голяма трикорабна базилика с висок, облицован с дърво таван, изградена в стил, характерен за късното Българско възраждане. Храмът е в пределите на Одринската (Адрианополска) епархия на Вселенската патриаршия заедно с друга българска църква „Св. св. Константин и Елена.

Основите на храма са положени на 23 април 1880 година и е изграден още същата година. След изселването на българското население от Източна Тракия, Българската екзархия продължава да поддържа епархията си в Одрин и до 1940 година в храма служи български свещеник. След това богослуженията са извършвани от български свещеници от Цариград. В края на XX век църквата е поддържана доброволно от одринския българин Филип Чъкърък. Синът му Александър Чъкърък завършва Духовната семинария и Духовната академия в София, след което в 2001 година е ръкоположен за свещеник от митрополит Галактион Старозагорски и в началото на 2003 година Вселенският патриарх Вартоломей  му разрешава да служи в Одрин. През 2001 година в България е изготвен проект за ремонт и реставрацията на храма. Дейностите по възстановяването приключват на 30 април 2004 година като са реставрирани иконостасът, амвонът, владишкият трон и част от иконите. Обновеният храм е открит тържествено на 9 май 2004 година.

Повече снимки и клипове от богослужението можете да видите на личната страница на игумена на Църногорския манастир архим. Никанор (тук).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: