Меню Затваряне

Патр. Вартоломей за войната: „Позор, който ще заклейми завинаги тези, които го причиниха“

В интервю за в-к „Катимерини на Кипър“ (Kathimerini of Cyprus) Вселенският патриарх Вартоломей изпрати послание за любов и подкрепа към страдащия народ на Украйна, като категорично отхвърли спекулациите, че Вселенската патриаршия се намесва в делата на Кипърската църква.

„Това, което се случва в Украйна, е трагедия, това е позор, който ще заклейми завинаги тези, които са го причинили, тези, които се оказа, че нямат страх от Бога. Страстната седмица изглежда не е приключила за разкъсания от война украински народ, за майките, украинки и рускини, скърбящи за децата си. И отново, Христос възкръсна!“, поздрави Вселенският патриарх Вартоломей.

На въпрос дали продължаването на войната го тревожи, той каза: „Разбира се, че ни тревожи. И ни наранява дълбоко… Много пъти сме казвали, че войната не е решение. Това дори не трябва да е последното средство. Начинът за разрешаване на всякакви спорове трябва да бъде диалог и само диалог.

Не бих искал да коментирам отношението и изборите на руското политическо ръководство, които се оценяват по техния резултат и съм сигурен, че ще бъде оценяван допълнително в близко и далечно бъдеще от други лица и институции и, разбира се, от самата история, чиито страници в момента са изписани с кръвта на невинните жертви на тази война.

Ние обаче сме убедени, че руският народ, поне нашите християнски православни братя, не могат да се съгласят с това, което се случва във вреда на съседния им украински народ. „И всички сме виждали това с реакцията на една смела фракция, която се противопоставя на братоубийствената война и е в полза на мира“.

Относно отношението на Московския патриарх във войната Русия-Украйна, патриарх Вартоломей подчертава, че в лицето на смъртта на невинни хора, при бомбардировките на цивилни, при изравняването на цели градове, пред лицето на тази човешка трагедия, не може да се чуват проповеди, които характеризират войната като „свещена“.

„Това е нещо много тъжно. Това ни причинява дълбока скръб и болка. Но причинява повече болка на самите украинци. Защото не можеш да твърдиш, че си брат на друг народ и да благославяш войната, водена от твоята държава. Не можете да настоявате, че Украйна ви принадлежи църковно, а вярващите от църковната структура към Москва да бъдат избити и техните църкви унищожени от руските бомбардировки“, коментира Вселенският патриарх и допълва: „Освен ако не се надяват, че военната инвазия ще уреди църковните им претенции“.

Накрая, по отношение на спекулациите за намесата на Вселенската патриаршия в процеса на избор на нов предстоятел в Кипърската църква, Вселенският патриарх пояснява:

„Няма намеса на Вселенския трон, непряка или пряка в Пресветата църква на Кипър. Вселенската патриаршия никога не се е намесвала и не се меси във вътрешните работи на нито една поместна автокефална църква. Кипърската църква има предстоятел и всяка друга дискусия, откъдето и да идва, е неуважителна към личността на брат Хризостом, който през цялото си служение работи с всички сили за Божия народ, за всеправославното единство. и за насърчаване на междухристиянския диалог“.

———–

Източник: Οrthodox Τimes

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: