Меню Затваряне

Петима клирици в Литва са лишени от сан, защото са говорили срещу войната

Вилненският и Литовски митрополит Инокентий на 29 юни лиши от сан петима духовници от поверената му Вилненско-Литовска епархия в Литва (Московска патриаршия). Само месец по-рано митрополитът се обърна към Св. Синод на Московска патриаршия епархията да получи статут на „самоуправляема“.

Според съобщението на сайта на Православната църква в Литва, духовниците са наказани с лишаване от сан „за тежки канонични престъпления“, но според коментари на техни събратя духовници и богослови, които ще публикуваме отделно, тази мярка е предприета заради това, че духовниците са говорили против войната в Украйна и против политиката на руския патриарх Кирил. Едно от обвиненията е, че свещениците с помощта на държавните власти са предприели активни действия за създаване на паралелна църковна структура в Литва под юрисдикцията на Константинополската патриаршия“.

Ето как коментира решението на съда един от лишените от сан духовници Владимир Селявко:

„Очакваното се сбъдна – свещеноначалието се разправи с инакомислещите. Бяхме лишени от свещен сан (това е най-високата мярка на наказанието – „разстрел”). Съдиите грубо нарушиха правата ни, като не ни предоставиха обвиненията, за да ги разгледаме. Те показаха пълно невежество в тълкуването на църковните канони и с това подписаха собственото си безсилие. Те не са пастири, не знаят как да водят диалог. Те могат само да подчиняват, да сплашват и жестоко да наказват. Изглежда, че прибързаността на този процес е оправдана от факта, че те са били ужасени, че има свещеници, които критикуват патриарха заради това, че благославя войната и убийствата. В техните глави това е ужасно и страшно престъпление. Бог да им е на помощ, но ми е жал за тях. По-късно ще опиша по-подробно, но засега трябва да подредя всичко това в главата си. Разбира се, не признавам тази срамна постъпка. Разбира се, ще се обърна за апелация към Вселенския патриарх. И разбира се, ще държа обществеността в течение. Слава Богу за всичко!“

Публикуваме текста на цялото съобщение от сайта на Православната църква в Литва:

„Вилненският и литовски митрополит Инокентий на 29 юни тази година със свой укази лиши от свещенослужение бившите духовници Виталий Моцкус, Виталий Даупарас, Георгий Ананиев и Владимир Селявко.

Решенията за освобождаване от ранг на презвитер бяха взети от управляващия епископ въз основа на заключението на Църковния съд на Виленско-Литовската епархия, който призна бившите духовници за виновни в извършване на канонични престъпления.

Съдът разгледа делото на всеки от духовниците поотделно. Четири последователни заседания на Църковния съд се състояха на 29 юни в манастира „Свети Дух“ във Вилнюс.

Според църковните разпоредби управляващият епископ има цялата пълнота на каноничната власт, която му позволява да взема такива решения сам. Въпреки това митрополит Инокентий внесе делото в Църковния съд на епархията, за да избегне личните пристрастия и да осигури пълна обективност при разглеждането на делото.

Съдът включва духовници, както измежду енорийските свещеници, така и монаси в сан. Съдът внимателно разгледа действията и публичните изявления на духовниците, в оценката им бяха привлечени експерти по канонично право. Бяха изслушани и показанията на редица свидетели, положили клетва на кръста и Евангелието.

Църковният съд разглежда деянията на В. Моцкус, В. Даупарас, Г. Ананиев и В. Селявко изключително в плоскостта на църковното канонично право. Решението на съда няма нищо общо с политиката и текущите международни събития.

Въз основа на резултатите от разследването Църковният съд потвърди фактите за нарушаване на свещеническата клетва и лъжесвидетелстване (канон 25 на светите апостоли), неподчинение на управляващия епископ и провеждане на обществена дейност без благословението на своя епископ (канон 39 на св. апостоли), заговор срещу своя епископ и събратя-клирици, както и разрушаването на църковния мир (канон 18 на IV Вселенски събор и канон 34 на V-VI Трулски събор), разколническа дейност, намерение и организация по прехвърляне в друга църковна юрисдикция без благословението на своя епископ (канон 16 на I Вселенски събор), както и участието и на четиримата клирици в кампанията за дискредитиране на Църквата и нейните епископи (55-то правило на св. апостоли), както и като събратя духовници.

Съдът установи, че В. Моцкус, В. Даупарас, Г. Ананиев и В. Селявко, в сътрудничество с представители на държавните власти, са предприели активни действия за създаване на паралелна църковна структура в Литва под юрисдикцията на Константинополската патриаршия.

В същото време духовниците, водещи разколническа дейност, напълно отхвърлиха законовата процедура за преминаване от една поместна църква в друга.

Подчинението на управляващия епископ също е норма в другите поместни църкви. Например, съвсем наскоро клирик на Естонската апостолическа православна църква на Константинополската патриаршия беше лишен от сан за неподчинение и обществена дейност без благословията на своя епископ.

В същото време епископът на Константинопол не само свали естонския йеромонах от ранга, но и го лиши от възможността да се причастява до пълно покаяние.

Тъй като нито един от подсъдимите духовници не се яви на съдебното заседание (според регламента всеки от тях беше призован по три пъти), решението беше взето в тяхно отсъствие. Причините за неявяването съдът намира за несъстоятелни. Църковният съд потвърди, че има всички основания за лишаването на духовниците Виталий Моцкус, Виталий Даупарас, Георгий Ананиев и Владимир Селявко от презвитерско достойнство. Съдът представи това заключение по преценка на управляващия архиерей.

Според митрополит Инокентий, за него е било изключително трудно да вземе решение да лиши от светото достойнство своите клирици, които той многократно е призовавал към покаяние с оглед на тежките им канонични престъпления.

„С неявяването им в съда загубих и последната си надежда за тяхното просветление и поправяне. Освен това те посяха семената на съмнение и объркване в душите на някои духовно слаби и нестабилни християни. Всичко това ще ми създава постоянна тревога за съдбата им във вечността“, каза предстоятелят на Православната църква в Литва.

По-рано, на 23 юни, с указ на митрополит Инокентий, бившият клирик на Виленско-Литовската епархия Гинтарас Сунгайла беше лишен от свещенослужение. Църковният съд го признава за виновен в извършването на редица църковни престъпления. По време на разследването на неговия случай е събрана голяма информация за подобни църковни престъпления, извършени от духовниците В. Моцкус, В. Даупарас, Г. Ананиев и В. Селявко“.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: