Меню Затваряне

Петиция за Рубльовата Троица

Руски изкуствоведи и иконописци са подготвили петиция, която всеки, който иска, може да подпише, за да се върне иконата на Рубльовата Троица на мястото, където се пазеше досега за съхранение – в този вид, в който можеше да се види от християни от целия свят.

У нас има цяла подземна галерия за християнско изкуство – в Криптата, където се пазят нашите български образци на древното християнско изкуство.

Ако всички тези икони не бяха в галерии и специални места за съхранение при определени условия, досега на 90% от тях образите не само нямаше да личат, за да бъдат изучавани и пресъздавани от ръцете на талантливите ни иконографи и художници. Нямаше да има никаква памет за тях. Припомнете си ги на този линк и помислете дали по тази логика искате да върнем и тях в храмове, някои от които дори вече ги няма:

Национална галерия „Изкуство по българските земи IV-XIXвек“

На всички, които смятат, че мястото на иконите е в храма ще отговоря – да, това е така, но когато белезите на времето са ги пощадили и няма опасност за тяхното окончателно унищожаване.

За иконите като свещени предмети и образи има някакъв предел, след което те могат само да бъдат съхранявани възможно най-дълго време с помощта на специалисти.

Когато иконите започнат да придобиват друг вид от първоначалния, могат да се сменят с нови образци и по възможност най-добри копия – така е редно, а старите образци се почистват и съхраняват в галериите, за да се запази паметта на поколенията за тях. Същото се отнася и за свещените предмети в храмовете – те се подменят, когато вече не могат да бъдат използвани.

Всички свещени образи и предмети подобава да бъдат в добър вид и красиво изработени, за слава Божия и за тяхното по-добро литургично предназначение и въздействие върху човека.

Адресът на който можете да подпишете петицията за Рубльовата Троица е тук:

Оставете иконата на Св. Троица на Андрей Рубльов в Третяковската галерия

Posted in Култура, Християнско изкуство

Вижте още: