Меню Затваряне

Пети национален конкурс за детска рисунка „Вяра и упование“

Започва петото издание на националния конкурс за детска рисунка „Вяра и упование“ за 2023 г. в Русе.

Конкурсът се организира от ОУ „Тома Кърджиев” – гр. Русе и се провежда с благословението на Светия Синод на БПЦ-БП. Подкрепа и съдействие ни оказват и Русенска митрополия в лицето на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, Регионално управление на образованието – гр. Русе, както и Регионална библиотека „Любен Каравелов” гр. Русе.

Основната тема на конкурса е „Цветовете на душата“, въз основа на думите на известния лекар хирург и светец на ХХ-ти век св. Лука (Войно-Ясенецки), който освен медицински университет, завършва и гимназия с профил изобразително изкуство.

”Ние свикнахме да усещаме аромата на цвете, да вдишваме мириса на земята след дъжд или мириса на морето, оставащ върху кожата след къпане. Жалко, че никой не ни е говорил, че Душата също има свой аромат, Тя също мирише и на какво – зависи от това как живее и с какво изпълва всеки ден. С красота, Доброта, приветливост, милосърдие вие можете да светите в този свят” – пише св. Лука.

Организаторите на конкурса предлагат на участниците да изобразят аромата на душата в цвят, да намерят нейния цвят според проявленията на всичко около нас, което има душа. Да открият красивото и доброто в заобикалящия ни свят, доброжелателността и себеотрицанието, взаимопомощта и уважението към другите в противовес на егоистичната и суетна самодостатъчност, която ни натрапва съвременния свят. Така участниците да претворят в цветове онзи благоуханен аромат на душата, чрез който човек може да носи надежда за бъдещето, вяра и упование на всички около себе си.

Форматът за тази тема е 35/50 см. без паспарту с материали по избор.

Конкурсът предлага вариант за работа и на втора, свободна тема, която ще се журира отделно по възрастови групи (всичко, което вълнува децата). Материалите отново са по избор, а форматът е 35/50 см. без паспарту.

Третата тема, която също ще се журира отделно е икона. Тук няма изисквания както за формата, така и за материалите, с които да бъдат направени иконите, като се допускат и икони с приложно-декоративни техники.

Всяко дете може да участва с по 1 творба и в трите раздела на конкурса!

Конкурсът е предназначен за деца от 7 до 18 годишна възраст, както живеещи в България, така и за всички българчета, намиращи се в чужбина, разделени в три възрастови групи:

  • 1-ва група – от 7 до 10 години;
  • 2-pa група – от 11 до 14 години;
  • 3-тa група от 15 до 18 години.

На гърба на рисунките трябва да са написани четливо трите имена на детето, години, населено място, школа или училище, адрес, телефон, както и имената на преподавателя, телефон и ел. поща.

Срок за получаване на творбите: до 30.04.2023 г. по пощата или по куриер с платена такса.

След журиране, победителите ще бъдат уведомени по телефон (ел. поща) и публикувани на страницата на конкурса във Фейсбук Национален конкурс за детска рисунка „Вяра и упование”, както и на сайта на ОУ „Тома Кърджиев” – гр. Русе – http://tomakardjiev.idwebbg.com/

Награждаването и откриването на изложбата в Регионална библиотека „Любен Каравелов” – гр. Русе ще се състои през месец май 2023 г., като допълнително ще се уточни и публикува датата. Наградите ще се раздават при откриването на изложбата, а останалите ще се изпращат по куриер за сметка на получателя.

Творбите не се връщат и организаторите си запазват правата да се правят изложби на конкурса и да се използват с други благотворителни и рекламни цели. Всичко свързано с конкурса ще бъде публикувано.

Адрес за получаване на творбите:

гр. Русе, пощ. код 7005, ул. „Байкал” N 2, ОУ „Тома Кърджиев” (за конкурса „Вяра и упование“) или по куриер чрез Спиди, офис „Буров“ в гр. Русе за сметка на подателя.

За контакти:

Юлия Пенчева Пенкова, художник, ст. учител по изобразително изкуство в ОУ „Тома Кърджиев” – гр. Русе и организатор на конкурса – тел. 0886319787, e-mail: juli.palitra@gmail.com

На страницата на конкурса във фейсбук Пети национален конкурс за детска рисунка „Вяра и упование, организаторите са започнали да публикуват изпратените до този момент творби.

Успех на участниците!

Posted in Епархийски новини, Култура, Новини

Вижте още: