Меню Затваряне

Писмо на Агатополския епископ Йеротей до свещ. Иван Янков

Агатополски еп. Йеротей

На страницата на БПЦ-БП във Фейсбук днес излезе текст на писмо от Агатополския епископ Йеротей, бивш викарий на покойния Сливенски митрополит, към отец Иван Янков, който служи в сливенския храм „Света Троица“ в с. „Речица“. В понеделник отец Иван обяви, че ще пости през Великия пост без храна и вода и това е в подкрепа на самия еп. Йеротей:

„От днес спирам да се храня и да пия вода. Или Светият Синод ще касира касацията си, или аз ще умра. Сливенска епархия вече избра своя митрополит в лицето на епископ Йеротей. Няма да се прибирам, ще спя в колата, тук на площада“, обяви свещеникът и допълни: „Т.е. аз ще гладувам и жадувам или те докато се откажат, или докато умра. Ако те допуснат аз да умра, това ще бъде убийство, а не самоубийство.“

На следващия ден, вторник, е счупен прозорецът на олтара на храма, в който служи отец Иван Янков, и служителката е установила, че е влизано с взлом. Полицията е уведомена и води разследване по случая (тук). Днес на фейсбук профила на отец Иван са публикувани снимки на разбития прозорец и вандалския акт в олтара (тук).

Епископ Йеротей е написал писмото с вчерашна дата и днес то вече се разпространява в социалните мрежи. Публикуваме целия текст с линк към страницата на Българска патриаршия, където могат да се проследят коментарите на християните (тук). За повечето от тях постъпката на епископа е навременна и достойна, но мнозина продължават да подкрепят отец Иван в неговата позиция по различен начин и смятат, че каузата, за която е решил да си наложи пълен пост, е справедлива. Публикуваме целия текст на обръщението на еп. Йеротей.

Възлюбени в Господа, о. Иване,

С тревога в сърцето си се обръщам още веднъж към Вас, след като Ви писах и посъветвах да проявите търпение в този труден за всички ни момент.

Сега отново Ви призовавам да преустановите гладната стачка, която сте започнали, и да проявите послушание към свещеноначалието, като вярвам, че по този начин ще дадете добър пример на смирение, вяра и упование в Божия промисъл!

Нашата борба не е против кръв и плът, а против поднебесните духове на злобата, затова и нашите оръжия са други. Нека си препашим кръста с истина и се облечем в бронята на правдата, …да вземем щита на вярата (Ефес 6:13-18), и молитвата с вяра ще угаси нажежените стрели на лукавия. Разбира се, в историята на Църквата има много примери, когато при гонение християните избирали смъртта пред отстъпничеството, но сегашният момент не е аналогичен.

Вашето действие, макар и подтикнато от ревност по правдата, не е облечено в благоразумие, към което всички сме призвани да се стремим, особено сега, по време на Великия пост! В Духа Христов „целта не оправдава средствата! Защото Негово творение сме ние, създадени в Христа Иисуса за добрите дела, що Бог е предназначил да вършим (Ефес. 2:10). Но добрите дела се постигат с добри средства. Не е добре да се разпалват антицърковни и антиклерикални настроения сред хората.

Св. Ефрем Сирин, чиято великопостна молитва ни води в пътя на покаянието, ни поучава: нашият Господ поставя по-високо от всяка добродетел любовта, но кой е богат с любов, ако не смиреният? Със смирението се придобиват както любовта, така и вярата, и надеждата…, смирението прави жертвата угодна на Бога… За смирения дори да съгреши, е лесно да принесе покаяние, а гордият, дори да е прав, трудно се обръща към покаянието и лесно става плячка на врага. А Господ дойде, за да ни даде живот в изобилие (Йоан. 10:10).

Вразуми се от всичко това, учениче Христов, и отхвърли всяка гордост и избери за себе си смирението.

Добре е да вземем пример от светиите, които са понасяли със смирение и търпение множество скърби и клевети, какъвто е бил и нашият съвременник св. Нектарий Егински. И ако искаме да бъдем Христови поборници, нека бъдем готови да понасяме връхлитащите ни бури с дълготърпение и упование в Божия промисъл!

Нека се стремим да живеем в Духа Христов, който е правда, мир и радост в Христа Иисуса! Приятно и сладостно е игото на смирението; който го носи върху си, нему Бог дава благодат…

Моля Ви, о. Иване, нека не даваме повод да се мисли, че един християнин може сам да посегне на живота си, а още повече свещеник! За един православен вярващ не е допустим такъв отчаян акт, като гладната стачка, която в случая е равносилна на самоубийство.

Нека да пазим вярата и любовта и да не спираме да се уповаваме на Бога с надежда на Неговата велика милост!

С обич в Христа:

Агатополски епископ Йеротей

Рилска св. обител

19.03.2024 г.

Posted in Публицистика, Съвременност

Вижте още: