Меню Затваряне

Пламенният пророк св. Илия в работилницата на „Ангелофания от хартия“

Ани Вълева

Ани Вълева

Тропар на пророка, глас 4

Ангел в плът, основа на пророците, втори предтеча на Христовото пришествие, славният Илия, който отгоре изпрати благодат на Елисей да прогонва недъзите и да изцерява прокажените – той дава изцеления и на тия, които го почитат.

Слава на „Господи, воззвах“, гл. 6, от вечерната в чест на св. пророк Илия

✅ На 18.07.2022 г. приключи цикълът от творческо – образователните работилници на #Ангелофанияотхартия, посветени на “Св. пророк Илия – Ангел в плът”

🧭🗞️“Изкачихме се” на планината, за да научим много нови неща и да се пренесем, в онези стари, много стари времена. ⛰️ „Иди утре на планината, Господ ще мине покрай тебе“.

💢Роди се идеята да направим макет с повече сцени от живота на св. пророк Илия. За тази цел отново използвахме подходяща иконография, която включваше скрилият се пророк при потока Хорат, близо до Йордан и хранещите го врани, така както Бог му заповядва: „Иди и се скрий при потока Хорат, близо до Йордан! Ще пиеш от водата на потока и Аз ще заповядам на враните да те хранят.“ Ангелът, който бил надвесен над него, докато спи в Аравийската пустиня и след това го подканя да яде и пие от хляба и стоманата с вода, и възнасянето му на небето от🔥 огнена колесница и огнени коне” във вихрушка “🌪️🌫️.

В заниманията участваха деца на две групи: на 6 и 12 години.

Открихме занятията с шест годишните деца, с кратък разказ за живота на божия пророк и приятел Илия. Децата бяха много впечатлени от силната вяра, праведност и равноангелски живот на св. пророк Илия. Пламенният пророк, така го запомниха децата🔥, заради огнените му и силни слова. В творческата част малките положиха пясъците в пустинята като използваха моделин (пластелин) 👐 и глина, от която моделираха пещерата. След това нарисувахме враната носеща храна и божия угодник Илия пред пещерата. Използваха цветове близки до иконографското изображение, което ползвахме. Малчуганите неуморно и упорито продължаваха да работят по макета. Изработихме потока Хорат, който минава през пустинята и пещерата на пророк Илия. Използвахме отново моделин с подходящи цветове. Така завършихме първата част от творческата работилница с един завършен сюжет от житието на пророка.

Във втората част на работилниците се включиха големите деца, които се запознаха с живота и делата на св. пророк Илия. По-малките разказваха пламенно наученото и заедно нарисувахме🎨 ангелът хранещ пророка🧺🏺, спящият Илия в Аравийската пустиня и св. пророк Елисей – ученикът на благочестивия Илия, пред чийто смаян поглед от Илиевото възнесе пада горната дреха 🥻на пророка върху него.

Оцветихме ги в подходящите цветове 🎨🖌️ според иконографията🖼️, която използвахме. ✂️След това изрязахме фигурите и ги положихме в пустинята. Завършихме почти три три сцени от живота на св. пророк Илия.❌

В третата част изработихме огнената колесница и коне, пламенната сцена на Илиевото възнесение. Оцветихме в огнени цветове икона на св. пророк Илия, която после залепихме върху картон и украсихме с рози и розови листенца. Успяхме да завършим проекта в три прекрасни сцени от пламенния и ревностен живот на пророк Илия. От древността Църквата го нарича „Пророк и Предсказател на великите Божии дела“, „Ангел в плът“ и „Предтеча на Второто Христово Пришествие“.

В рамките на три невероятни срещи с деца през творческите работилници на #АнгелофанияотХартия, успяхме да се изкачим на планината, да бъдем докоснати от огненото слово, вяра и смирение на божия приятел Илия, после да слезем в пустинята изпълнена с дивните Божии чудеса, да се подготвим за празника, за да пеем:

Дойдете, събор на православните, съберете се днес във всечестнѝя храм на богоречивите пророци да изпеем песни в съзвучни мелодии на прославилия ги Христос, нашия Бог, и с радост и ликуване да извикаме: радвай се, земни ангеле и небесни човече, великоименити Илия; радвай се, всепочитани Елисее, който получи двойна благодат от Бога; радвайте се, горещи застъпници и закрилници, и лечители на душите и телата на христолюбивия народ, като избавяте от всяко нападение на врага, от несгоди и от всякакви опасности ония, които с вяра честват вашата всепразнична памет.

🏞️ Пак ще отидем на планината, за да научим за Преображение.

Източник: Ангелофания от хартия

Posted in Ангелофания

Вижте още: