Меню Затваряне

Пловдивска митрополия иска от общината да ѝ предостави 500 тона почистен паваж

Според разследване на Plovdiv24.bg, Пловдивска митрополия е поискала от общината да ѝ предостави безвъзмездно 500 тона почистен паваж или 200 000 броя павета със среден размер 9/9/9 см. Паветата ще бъдат използвани за облагородяване на 2000 кв. метра площи, разположени на територията на манастири, църкви и параклиси в Пловдивска област.

Паважната настилка, която може да бъде предоставена на митрополията е демонтирана, но запазена при извършването на ремонтни дейности на улици на територията на община Пловдив. Предложението трябва да бъде гласувано от общинските съветници, които съгласно чл. 21 от ЗМСМА имат право да се разпореждат с общинско имущество.

Проучване на репортерите от медията показва, че гранитните павета са изключително скъп материал. Цената за 1 кв. метър варира от 50 до 220 лева, а има оферти за продажба от 0.50 до 1 лев за бройка. Така община Пловдив ще дари минимум 100 000 лева под формата на „строителен материал“ на Пловдивска митрополия.

През 2015 г. в смела проповед след литургия за храмовия празник на църквата „Преображение Господне“ Пловдивският митрополит Николай каза, че „обидно, кощунствено и арогантно е отношението на пловдивския кмет Иван Тотев към Българската православна църква“. Това заяви митрополитът заради заведени дела от общината за неплатена такса смет на няколко храма в Пловдив. За църквата в квартал „Източен“ сумата за такса смет беше достигнала 13 000 лева.

„Ние не произвеждаме боклук!“ – заяви тогава митрополитът, а проповедта му беше широко отразена в медиите:

„Елате ни избийте! Ние ще стоим твърдо на скалата на православието! (…) Не плащайте. Няма да плащате на тази община. Аз ви го казвам!”, призова тогава председателите на църковните настоятелства към храмовете митрополит Николай.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: