Меню Затваряне

Пловдивският митрополит Николай със становище за епархийския избор в Сливенска епархия

Един ден след обръщението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий относно оттеглянето на подкрепата им от синодалната наредба за лишаването от глас на клириците и миряните при избор на митрополит, Пловдивският митрополит Николай излезе със становище за касирането на избора на Сливен.

За разлика от двамата архиереи, които оттеглят подкрепата си за наредбата, но не споменават какво решение биха подкрепили за избора в Сливенска епархия, митрополит Николай не споменава нищо за наредбата, освен, че „ние като човеци несъмнено допускаме несъвършенства, пропуски и грешки“ и дълбоко съжалява, че както Ловчанския митрополит Гавриил, така и той, се е доверил на доклада на митрополит Йоан, „прибързано“ е гласувал за касирането на избора и иска прошка за грешката си, като предлага архиереите да утвърдят епархийския избор, проведен на 18 февруари т.г. Митрополит Николай не приема предложението на митрополит Йоан да се състои нов избор през април. Вижте целия текст, публикуван първоначално на сайта на Българска патриаршия.

„В пълно съгласие с думите на моите събратя и съслужители в Христа, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий, че „грижата за нашия общ дом – Църквата, е първостепенна задача и дълг на всички нас, архиереи, честното свещенство и вярващ народ.

В това служение, в стремежа си да служим на Църквата, ние като човеци несъмнено допускаме несъвършенства, пропуски и грешки“. Бързам да споделя, че да, истинни са техните думи и несъмнено грижата за Църквата е първостепенна задача, особено за архипастирите. Именно поради грижа за Църквата, и по-конкретно за избора на Сливенски митрополит, ние членовете на Св. Синод изслушахме и приехме доклада на управляващия овдовялата Сливенска епархия митрополит Йоан и касирахме епархийския избор, състоял се в гр. Сливен на 18.02.2024г., както е известно.

Заявявам с дълбоко съжаление, че и аз, както сподели и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на доклада на митрополит Йоан и прибързано гласувах „ЗА“ касирането на епархийския избор и прося прошка за допуснатата от мен грешка.

В свое писмо до мен Митрополит Йоан, предлага през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето защо, заявавам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Св. Синод в заседанието си на 12.03.2024 г. да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24.02.2024 г.

С оглед на неоспоримия факт, че епархийският избор, на който са избрани двамата епископи – Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, се оказва редовно проведен, съгласно Устава на БПЦ-БП, и за да се „уталожат страстите и се въдвори мирът в родната ни Църква“, предлагам на Св. Синод да бъде утвърден и обявен за редовен Епархийския избор, състоял се на 18.02.24 г. в гр. Сливен, като на 13.03.2024 г. между двамата избрани епископи – Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноническия избор за Сливенски митрополит“.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: