Меню Затваряне

Пловдивският митр. Николай потвърди, че няма да се кандидатира в избора за български патриарх

Два дни, след като Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний заяви в ефир, че няма постъпил документ за отказ от патриаршеския избор на Пловдивския митрополит Николай, последният днес заяви пред журналисти, че няма да стане Български патриарх. Митрополит Николай беше гост на новия Сливенски митрополит Арсений на първата му служба в Бургас.

„В Свещеното писание е казано, думата ви да бъде „да“, или „не“, няма „въздържал се“. Ако ме питате дали аз ще стана патриарх, думата ми е „не“!“, каза Пловдивският митрополит Николай. „Аз написах обръщение и подписах. Казах на Светия Синод каквото имам да казвам и считам това е достатъчно“, допълни той. На въпрос на журналисти ако митрополитите го изберат, той ще приеме ли техния избор, митр. Николай отговори: „Казах, че няма да стана български патриарх!“

На въпрос на журналисти, кой ще бъде избраният, митрополит Николай отговори така:

„И наум не ви хрумва кой ще бъде патриарх. Това само Бог знае. Защото това е Божествено призвание”.

Припомняме, че през март Пловдивският митрополит Николай се отказа от патриаршеския избор и за една от причините той посочи агресията, свързана с избора на бъдещ патриарх, която е насочена към него и е нагнетявана „системно“ и „методично“. В обръщение към клира и миряните на Пловдивска епархия, един ден преди избора за наместник-председател на Св. Синод на БПЦ, митрополит Николай се обърна и към членовете на Св. Синод с думите:

Поради това обявявам и декларирам, че не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав. Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо намерение ще информирам и моите събратя – членовете на Светия Синод“.

На 31 май в интервю за БНР на въпрос може ли да бъде изваден от списъка митрополит Николай по негово желание, Ловчанският митрополит Гавриил уточни: „Ние такова решение не можем да вземем, това зависи от него. Той е казвал веднъж, че няма да участва, ако сега, на 20 юни, той каже категорично, че няма да участва, тогава хората могат да не гласуват за него. Но иначе ние не можем да вземем решение да го извадим от списъка“.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: