Меню Затваряне

Площад в Ловеч ще носи името на отец Кръстю Никифоров (поп Кръстю)

Общинските съветници в Ловеч взеха решение по време на днешното си заседание площадът пред художествена галерия “Проф. Теофан Сокеров” в града да се именува “Свещеноиконом Кръстю Никифоров”. Предложението бе подкрепено с 20 гласа “за”, един “против” и пет “въздържал се”. В началото на обсъждането на точката Васил Колев, председател на Фондация “Граждани срещу насилието”, представи мотивите за искането площадът да носи името на отец Кръстю Никифоров (поп Кръстю).

След три неуспешни опита за последните 18 години предложението площадът пред галерията да носи името на свещеника беше прието от Ловешкия общински съвет, въпреки разнопосочните мнения на историците дали той е предал Левски или не. Преди гласуването Радослав Хитов предложи: „Дошло е време ловчанлии да знаем поп Кръстю предател ли е или не. За това моето предложение е в много обозрим срок да се изиска становище от Българската академия на науките и да кажат. И да вземем решение, което аз смятам, че поп Кръстю заслужава“. Минчо Казанджиев допълни: „С каквото и становище да излезе БАН, най-вероятно пак ще има оспорване от различните историци. Аз съм съгласен, че поп Кръстю трябва да получи своето заслужено място. Ние като ловчанлии трябва да дадем своя дял и своя принос. Трябва да защитим нашите позиции“.

По думите на председателя на Общинския съвет Петър Цолов това е въпрос, който прекалено дълго стои на дневен ред. “Вече 18 години го замитаме под килима. Много историци са се упражнявали по темата, много информация е събрана, без да се е стигало до еднозначно становище. Моето лично становище е, че свещеноиконом Кръстю заслужава реабилитация и признание, достатъчно дълго името му е стояло в калта. С тези множество конференции, противоречиви мнения, публикации, в мен не се заражда надежда, че въпросът ще бъде еднозначно решен”, добави Цолов.

По материали от Dnes.bg

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: