Меню Затваряне

Победата над самите себе си

29-ти ден: Победата над самите себе си (Слово от Патерика за надвилите врага и придобили венец от Бога)

Някои от благочестивите, но неопитни в духовния живот хора, си мислят между другото, че те не са победили, а са победени, и скърбят за своя мним грях. Но те грешат. Победата над страстите и похотите, или по-приятно казано, победата над самите себе си, е най-славната от всички победи и затова не на съд предава човека, а му възлага венец. Някои монаси били пуснати от игумена в някое село. Скъпият дявол, с особена сила нападнал най-старият от тях и го склонил към плътски грях. А монахът се борел със самия себе си, усърдно се молил и победил дявола. Но той не разбрал това; върнал се у дома побледнял и смутен, паднал в нозете на игумена и възкликнал: „Отче, прости ми, аз паднах в блуд!“ и разказал за своята мислена бран.

А прозорливият старец, виждайки през това време на главата му пет венци, му казал: „Радвай се, сине мой! Защото когато ти дойде при мен, аз видях венци на твоята глава. Пет пъти плътската бран въставаше срещу теб, и ти пет пъти я прогони със сълзи и молитва. Затова ти не си победен, а победил. Голям подвиг е от твоя страна да встъпиш в борба със самия себе си и да победиш себе си. Ето така станало и с прекрасния Йосиф. Когато той бил съблазняван от жената на Пентефрий и устоял против греха, тогава неговия подвиг видели ангелите и те с велик глас прославили Бога за това, че Той дал на страдалеца сила да победи дявола и да го посрами. Да, хубаво е, и в помислите си да нямаме зло; но когато то дойде, е необходимо да се борим с него и да го прогоним“.

Да, братя, наистина победата над самите себе си е най-славната от всички победи и ето, че дори и ангелите са възхвалили Бога с велик глас, когато видели Йосиф, който удържал такава победа. И в действителност, какво може да бъде по-високо от такъв победител? Той винаги е чист и с душата и с тялото; той винаги е близък до Бога, за него се радват Ангелите, а дяволът не смее да пристъпи към него! При такива хора дори и тялото се одухотворява и благодатта Божия се отразява дори и в погледа на такъв човек. И, наистина, блажени са чистите по сърце защото те ще видят Бога. Амин.

———

Превод: Виктор Дора

Източник: „Пролог с поучения за всеки ден от годината“, Свето-Успенска Почаевска лавра, 2007 г. Съставил прот. Виктор Гурев, 1888 г.

Posted in Църковни слова

Вижте още: