Меню Затваряне

Подвиг от любов, а не от омраза

Архим. Никанор

Архим. Никанор (Мишков)

Почитаме светите 26 Зографски преподобномъченици

„Причината за станалите злодейски убийства на Атон беше законопрестъпният и нечестив Палеолог, този нов Навуходоносор“.

През 1261 г. никейският император Михаил VIII Палеолог с лекота овладява Константинопол и възстановява Византийската империя. Обезпокоен от възможността да бъде свикан кръстоносен поход за връщане на града под властта на латинците, и сам бидейки узурпатор, той предприел находчив дипломатически ход, като заставил византийското духовенство да сключи уния с Рим. Против неговата религиозна политика се обявили светогорските монаси, които му изпратили специално послание, в което изобличавали постъпките му и призовавали за отмяна на унията.

Силно разгневен от тяхното неподчинение и, както му се струвало – дързост, императорът изпратил на Атон византийски чиновници-униати и наемници, придружени от папски представители, които насила да наложат унията. Срещу всички несъгласни да го сторят били употребени насилия и жестокости, а особено срещу грузинските и българските монаси, като императорските войници не пропуснали случая да грабят и плячкосват на воля.

Сред пострадалите от това гонение били и 24 монаси и 2 миряни от манастира Зограф, които били живи изгорени в манастирската кула.

Светите Зографски преподобномъченици предпочели да се лишат от временния си живот, но да не изпълнят нечестивата повеля на богопомазания си владетел и да прегрешат спрямо православната си вяра.

След много векове техният подвиг ще бъде повторен от руските новомъченици, които отказват да се покорят на волята на грузинския Навуходоносор, който също пожелал да използва църквата за своите политически цели.

В наши дни примерът на светите Зографски мъченици отново вдъхновява стоящите в истината на евангелската любов руски свещеници да се противопоставят на нечестивите повели на новия самозван „Палеолог“ и еретичестващия патриарх, за което търпят гонения и биват хвърляни в тъмници.

По молитвите на св. преподобномъченик Тома, игумен Зографски, и на неговите братя, Бог да укрепява новите изповедници в Русия и да даде избавление на Руската църква от ересите, а богоборната власт да низпровергне!

Стенописът е от трапезарията на Църногорския манастир. 

–––––

*Текстът е от фейсбук профила на автора.

Posted in Празнични проповеди, Проповед

Вижте още: