Меню Затваряне

Подпалиха българския културен център в Битоля

Тази сутрин неизвестни извършители са подпалили входната врата на Културния център „Иван Михайлов“ в град Битоля в Република Северна Македония. Това съобщава Културният център на страницата си във Фейсбук. В публикацията си центърът посочва: „Очакваме институциите възможно най-скоро да разследват случая и извършителите да бъдат изправени пред правосъдието“. Инцидентът става дни преди заминаването на българска делегация за Страсбург, която ще представи пред европейската общност научни аргументи в подкрепа на българската позиция във връзка с наложеното вето на Република Северна Македония за членство в съюза.

Центърът беше открит на 17 април, а след това в него българският премиер Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска се срещнаха с македонския външен министър Буяр Османи. На откриването не присъства нито един представител на македонските власти, а премиерът Кирил Петков беше посрещнат с обидни подвиквания „български фашисти“ от крайно леви протестиращи, сред които беше и Битолския митрополит Петър. „Темата за Северна Македония не трябва да се използва за вътрешнополитически цели“, коментира тогава премиерът.

Вицепрезидентът обяви подпалването за поредна провокация. „Още при откриването му преди месец, в което участва голяма българска делегация, заявихме, че единствената му функция е за запазване на българската култура и идентичност сред българите в Северна Македония“, написа тя във Фейсбук. 

Според Йотова само бързите действия на компетентните институции в най-кратки срокове, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседката се спазват правата на българите, така както на всички останали националности.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: