Меню Затваряне

Под Покрова на Божията майка

Разказ на Даниела Г., на 10 години

Големият Богородичен празник – Покров Богородичен е един от любимите ми празници. Пресветата Чиста Дева не закриля само Света гора, а цялата земя. Ето, толкова е обширен нейният Покров, грижа, утешение и милост към нас.

Има много икони на Пречистата Майка; с малкия Христос, с родителите си като дете, сама, но не бях виждала до сега икона на Покров Богородичен. Как се случи тази моя среща с иконата?

На празника Св. Дух бях с баща ми на Литургия. За мен беше отново радостно преживяване и аз отново участвах, като пеех на певницата с баща ми, носих свещта на Евангелието, помагах в писането на имена за споменаване и след това поднасях жито на богомолците. Но преди това се случи нещо специално за мен в този ден и ще го помня завинаги – срещата ми с един зографски монах, който ми подари икона на Божията майка.

Бях при моя баща на певницата и пеех леко, както той ми каза. Тъкмо започвахме утренната. В храма влезе монах и се присъедини при нас на певницата. След Литургията той ми каза, че е слушал внимателно как пея и няма нищо по-хубаво да се чуват детските гласове на богослужение. Сподели, че един ден много би се радвал да пея в църквата и ми го пожела чистосърдечно. После извади от джоба си иконка и ми каза:

„Заповядай, една икона на Пресветата Владичица, за да те закриля винаги!“

Аз самата не знаех какво да кажа, поблагодарих учтиво с много радост, защото на този ден научих много неща. След това разбрах за празника Покров на Пресвета Богородица, че тя ни защитава и украсява със своя Покров и ни учи да обичаме Бога.

Продължавам да нося в себе си иконата на Божията майка и да благодаря за всички подаръци1

Posted in Ангелофания, Децата в Църквата

Вижте още: