Меню Затваряне

Пожар избухна в коптска църква в района на Кайро, има много загинали

Най-малко 41 души загинаха при пожар в християнски храм в района на Кайро. Това съобщи Коптската църква в Египет в неделя, като в същото време медици потвърдиха същия брой смъртни случаи пред медиите. Други 14 души са ранени.

Местни медии публикуваха изображения на изгоряла стая, пълна с пейки и снимки на светци по стените. Пожарът е избухнал към края на неделната литургия.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че повреден климатик на горния етаж на църквата е причинил пожара. Според „Al-Masry Al-Youm“ очевидци са казали, че е станало късо съединение след спиране на тока. В Кайро в неделя обичайната за Египет около 35 градуса по Целзий.

Пожарът е овладян след два часа

Според Министерството на здравеопазването 30 линейки са били изпратени, за да се погрижат за пострадалите и да ги откарат до близките болници. Линейките са пристигнали на мястото на пожара минути след сигнала на Спешна помощ и са откарали 55 души в болници. След около два часа Гражданска защита е овладяла огъня.

Екип на прокуратурата също е тръгнал да оглежда мястото на пожара и да изясни точната причина.

Коптските християни в Египет

В Египет живеят повече от 100 милиона души. Около 10% от населението са християни, повечето от тях са копти. Въпреки че са многобройни, коптите се чувстват ограничени от богослужението, тъй като законите за строеж на църкви са много по-строги, отколкото за строеж на джамии.

ПрезидентътАбдел Фатах Сиси е първият египетски президент, който присъства на коптската рождественска литургия всяка година. 

——–

Източник: zdf.de

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: