Меню Затваряне

Пожар избухна на Хълма на кръстовете в Литва

Днес следобед, на Велики четвъртък, избухна пожар на Хълма на кръстовете в град Шяуляй, Северна Литва, съобщава www.lrt.lt (постъпилото съобщение в пожарната е в 14:57 ч.). Предполага се, че сухата трева в близост се е запалила и е стигнала до самия хълм. Въпреки че огънят е локализиран, някои от кръстовете са изгорели, а пожарникарите все още не са изключили всички версии за пожара, включително и умишлен палеж.

Хълмът на кръстовете (Hill of crosses) се намира на 12 километра западно от Шяуляй в северната част на Литва и се използва като място за поклонения.

На него има хиляди кръстове, които олицетворяват християнската преданост към Бога, и които са паметник на литовската национална идентичност. Въпреки че не се знае със сигурност кога започва практиката на това място да се поставят кръстове, предполага се, че началото е сложено през 1831 година, след въстанието на литовци и поляци срещу Руската империя. През годините хълмът се обсипва както с кръстове, така и с гигантски разпятия, дърворезби на литовски патриоти, статуи на Св. Богородица и броеници, донесени от католическите поклонници. Към 2014 г. са преброени над 200 000 кръста.

Легенда, свързана с Хълма на кръстовете гласи, че през XIII век, още преди литовците да приемат християнството, група езичници опожарили църква, която се намирала точно на това място. Останките от опожарения храм формирали два хълма, а в знак на почит много хора започнали да носят и поставят кръстове там.

Според друга легенда, на това място са загинали две групи кръстоносци и в тяхна чест местните започнали да слагат кръстове на хълма. В по-нови времена този хълм се превръща в източник на национална гордост. За периода 1973 – 1976 година, когато Литва е в състава на СССР, съветското правителство неколкократно е изгаряло и разрушавало всичко, но не успяло да сломи хората и те продължавали да оставят символите на своята вяра, макар това да било считано за наказуемо престъпление. В борбата си да затрият светилището, управляващите дори решили да го наводнят, като го потопят под водите на новопостроен наблизо язовир, но идеята им не била осъществена.

През 1991 година, когато Литва става независима държава, Хълмът на кръстовете се превръща в национален символ на борбата за независимост. По това време са положени вече около 35 000 кръста, чиято големина варира от няколко сантиметра до четири метра. През 1993 година Папа Йоан Павел II отдава почит на хълма и дарява статуя на разпънатия Христос.

За потушаването на огъня днес са изпратени много пожарникари, които щом пристигнали забелязали, че пожарът е избухнал в близката борова гора, след като се е запалила суха тревна площ. Според противопожарната служба, откритият пламък е изгорил кръстовете на втория хълм, който по първоначални данни е около 200 кв. м. 

Според представителя на пожарно-спасителната служба на Шяуляй, огънят е обхванал площ от приблизително 30 кв. м., но поради благоприятните метеорологични условия за разпространението на огъня, той бързо се разпространил до 120 кв. м.

Източникът припомня, че това е първият пожар на Хълма на кръстовете след няколкогодишна пауза. През 2017 г. хълмът отново е пострадал от огън – тогава са били изгорени кръстове на около 10 кв. м. По-късно се оказва, че пожарът е предизвикан умишлено от възрастен жител на съседен квартал. Тогава 72-годишният мъж признава, че е направил това, за да привлече общественото внимание, тъй като е недоволен от работата на литовската съдебна система и е осъден е на 8 месеца лишаване от свобода в домашни условия.

Тече разследване за причините на пожара.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: