Меню Затваряне

Покаянието – противоотрова за греха

Архим. Вартоломей

– Геронда, защо се отчайвам при мисълта за множеството свои грехове?

– Усилието на дявола не е просто да те хвърли в греха, а да останеш в него. Пребивавайки в греха, ти забравяш Бог, свикваш с греха, приемаш мисълта, че нищо не може да се промени и в крайна сметка стигаш до отчаяние.

– Защо казваш, че оставайки си в греха, аз забравям Бог?

– Отчаянието, което те обзема, доказва отсъствието на Бог в твоя живот.

– Защо отчаянието означава липса на Бог?

– Тълкуването на думата е такова: отчаяние = без надежда. А за християнина надеждата е Христос. И така, когато изпаднеш в грях и отчаянието те обземе, губиш надеждата, забравяш Бог и не се бориш.

– Добре тогава, как трябва да реагирам, когато съгреша?

– С падението на прародителите грехът навлезе в човешкия живот. Така че, човек неминуемо се сблъсква с греха и усилията му трябва да са в две посоки. Първо, осъзнаването на грешката, която води до грях. И второ, стигането до покаяние, което ни носи прошка на греховете.

– Когато имам покаяние, то ме пази от отчаянието, така ли?

– Отчаянието поддържа греха, а покаянието го премахва. Предпоставка за покаянието е вярата в Бога и надеждата в Неговата милост. Вярата в Бог означава надежда за спасение. Всяко падение не означава край, а е отправна точка за ново начало на вашата духовна борба. Надеждата за спасение дава сила за духовна бран.

– Как мога да укрепя вярата си в Бог?

– Постигането на това става, като постоянно си напомняш какво е Бог. А Бог е Любов, Радост, Мир, тихо Пристанище, което ни запазва от бурите. Бог еПрощение.

– Тоест да си напомням за Божията любов към човека?

– Точно така! Човекът лесно забравя. Духовната борба е постоянно напомняне за Божията любов. Неговата любов е толкова голяма, че Той изпрати Своя Единороден Син да стане човек и да пострада за нас, да бъде разпнат и погребан и на третия ден да възкръсне. Неговата любов е толкова голяма, че Той пренебрегва греховете ни, прощава ги и ни призовава към Себе Си. Всичко, което Той иска, е нашето покаяние и доверие в Неговия промисъл. Затова не се страхувай и не се отчайвай! „Понеже изгря прощение от гроба на Спасителя“. Винаги се надявай и Божията благодат ще покрие живота ти!

Христос воскресе!

+ архим. Вартоломей, игумен на св. обител “Есфигмен”, Света Гора – Атон

Източник: Страница на архим. Никанор, игумен на Църногорската св. обител

Posted in Светогорие

Вижте още: