Меню Затваряне

Поклонение в Атина пред мощите на св. Яков, брат Господен

Започнаха юбилейните тържества по повод 120-годишнината от основаването на църквата „Св. Пантелеймон Илисос“ в Атина. На 28 ноември в храма бяха посрещнати мощите на св. ап. Яков, брат Господен, от Светия царски, патриаршески и ставропигиален манастир „Есфигмен“ на Атон.

Светинята беше донесена от игумена на светата обител високопреподобния архимандрит г-н Вартоломей и беше посрещната от преосвещения Рогонски епископ г-н Филотей.

След това беше отслужена Велика архиерейска вечерня от епископа на Рогон Филотей, като по време на вечернята вярващите се поклониха на светите мощи, които ще останат в църквата „Св. Пантелеймон Илисос“ до неделя, 4 декември.

Председателят на църковното настоятелство високоблагоговейния протопрезвитер Спиридон Лондос благодари на Постоянния Свети Синод и на Негово Блаженство архиепископ Йероним за благословението да бъде донесена светинята, както и на Св. Епистасия на Атон, на игумена на манастира Есфигмен архим. Вартоломей, на хоростатисващия епископ на Рогон г-н Филотей и на отците, които участваха в богослужението.

———–

Превод: архим. Никанор (Мишков)

Източник: Arxon.gr

Posted in Новини от света, Светогорие

Вижте още: