Меню Затваряне

Полската католическа църква с “опустошителен спад” в посещенията на млади хора

Римокатолическата църква в Полша трябва да признае, че има „опустошителен“ спад в църковните посещения на млади хора. Ръководството на църквата смята, че скандалите със сексуално насилие може да са основна причина за това, пише CNE News.

Това твърди архиепископът на Гнезно и примас на Римокатолическата църква в Полша Войчех Поляк. Той смята, че църквата се нуждае от „пречистване“, както казва той самият пред Notes from Poland.

Според данни, публикувани от архиепископ Поляк, по-малко от 25% от младите поляци са редовни християни. В началото на 90-те те са били почти 70%. Освен това все по-голям брой хора официално напускат вярата. Само 9% от младите поляци гледат положително на църквата. Проучванията показват, че те имат по-либерални възгледи по социални въпроси като абортите и правата на ЛГБТ.

„Това са просто опустошителни цифри“, казва Полак, като според него младото поколение прави много сериозна преоценка на вярата.

Архиепископът признава, че сексуалните скандали подкопават доверието към църковната общност и са „причинили дълбока криза на вярата“ за много предани вярващи.

Въпреки тези данни архиепископът на Краков Марек Йендрашевски постави под съмнение тълкуването на своя събрат. Според него църквата е „жертва“ на пандемията и нарастващото използване на технологиите от младите хора причиняват този упадък, тъй като дистанционното обучение и други дейности възпрепятстват способността им да общуват и тяхното нормалното развитие.

Според генералния секретар на конференцията на епископите в Полша Артур Мизински католическата църква ще достигне до младите хора през следващата година. „Това е предизвикателство за цялата вселенска Църква“, казва той. „Има спешна необходимост да се търсят нови начини, за да достигане посланието на Евангелието до младите хора. Католическите общности и движения, действащи в по-голямата част от полските енории, служат на тази цел.”

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: