Меню Затваряне

Полската православна църква с нова катедрала „Св. София“ във Варшава

Новата катедрала „Света София“ във Варшава, базирана на емблематичната катедрала „Света София“ в Истанбул, е първата православна църква, построена във Варшава през изминалите 100 години. В съответствие с решението на Съвета на епископите на Полската православна църква, освещаването на катедралата открива честването на 100-годишнината от автокефалията на Полската църква.

„Денят 14 май 2023 г. ще бъде записан със златни букви на страниците на историята на Православната църква в Полша и нашата родина. След повече от десет години трудни усилия за получаване на разрешение за издигане на православен храм във Варшава и по-малко от осем години след освещаването на крайъгълния камък, благодарение на любящата помощ на Твореца, както и на много усилия и титанични усилия на Негово Високопреосвещенство митрополит Сава, освещаването на църквата Света София във Варшава стана факт“, съобщава в обширна публикация Полската православна църква на своя сайт.

Това е първото строителство на православен храм във Варшава от над сто години, който е копие на световноизвестната „Света София“ в Константинопол.  По инициатива на митрополит Сава, предстоятел на Полската православна църква, храмът е създаден като паметник и почит към жертвите на депортациите, на лагерите, жертвите от Сибир, Катин, Медное, Талерхоф, Освиенцим, Дахау, Грос-Розен, Равенсбрюк, Маутхаузен, операция „Висла“, от унищожаването на православните църкви в района на Хелм и Подласие, Септемврийската кампания, Варшавското въстание, както и деца от православно сиропиталище във варшавския квартал Вола, убити през 1944 г. По този начин стените на този храм вечно ще свидетелстват за предците, които често са проливали кръвта си заради своята вярност към православието и любов към родината.

Тържествените празненства в стените на храма „Света София“ бяха възглавени от Негово Високопреосвещенство митрополит Сава, в съслужение с всички членове на Архиерейския събор и множество духовници от всички епархии на Полската църква.

В приветственото си слово Негово Високопреосвещенство категорично подчерта:

Да се ​​радваме и да сме благодарни на Бога за този ден. Припомня се благородното намерение за построяване на Божия дом, когато, насърчен от думите на пророк Соломон „Аз възнамерявам да съградя храм в името на Господа, моя Бог“ (3 Цар. 5:19), на 24 октомври г. 2015 г. започнахме да освещаваме мястото, разположено в полетата Ursynów, на входа на Варшава, предназначено за изграждане на храма „Св. Софѝя – Божествена премъдрост“. След това на 5 декември 2015 г. Негово Светейшество Константинополският патриарх Вартоломей освети крайъгълния камък, а на 19 май 2018 г. поставихме св. Кръст на главния купол на църквата, който се издига и моли Бог „да чуе молитвата на Своите слуги, да чуе виковете и молитвите, донесени пред Него, така че очите Му да гледат този храм ден и нощ“ (вж. 1 Царете 8:28-29). Чрез Божията помощ и ревността на нашата вяра днес можем да се радваме на духовни и материални постижения чрез освещаването на тази църква и редовно да служим св. Литургия, която освещава човека и света около него, съединява го с Бога и с другите хора“.

Негово Високопреосвещенство припомни, че вратите на този храм са отворени за всеки, който прекрачи прага му с вяра, надежда и любов, търсейки Божията подкрепа и утеха в ежедневното носене на житейския кръст .

В този паметен ден варшавският храм, въпреки размерите си, не успя да побере всички желаещи да влязат под купола му – православните жители на столицата, както и поклонници от цяла Полша.

По време на неделните тържества пяха шест варшавски хорове, както и хор, съставен от вярващите на Етиопската православна църква, живеещи в Полша. Прозвучаха песни на църковнославянски, полски, гръцки, грузински, ахмарски, арамейски и английски език, прочетено беше и приветствие на президента на Полша Анджей Дуда.

Присъстваха представители на столичните местни власти и дипломатическия корпус във Варшава. Римокатолическата църква беше представена от епископ Тадеуш Пикус, а делегацията на Полския икуменически съвет беше ръководена от неговия председател епископ Анджей Малицки. Присъстваха и представители на Международния корпус на Интерпарламентарната асамблея по православие.

По време на литургията развълнуваният митрополит Сава благодари първо на Твореца за този ден, който несъмнено е един от най-важните в неговото 25-годишно митрополитско служение. След това бяха отправени думи на благодарност към всички, които са допринесли за създаването на „Света София“.

————-

Източник: orthodox.pl

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: