Меню Затваряне

Полската църква е получавала пари от фонд, финансиран от “Росатом”

Полската автокефална православна църква получава ли пари от руския фонд, финансиран от държавната фирма Росатом, основана от Путин? През декември 2021 г. представители на този фонд посетиха сановниците на Полската православна църква, които запазиха в тайна информацията за тези срещи, съобщи Gazeta Polska.

Преди време Gazeta Polska съобщи, че през последните месеци дипломатическата активност на Руската православна църква се е увеличила. Това важи особено за страни, които могат да бъдат полезни в геополитическата игра на Москва с Украйна, тъй като подобна ситуация се случи през 2014 г., в периода преди руското нахлуване в Крим. Една от страните, в които подобна дейност се извършва от Руската православна църква, е Полша.

На 10 декември 2021 г. делегация от Руската фондация за насърчаване на културата и християнското наследство, водена от изпълнителния директор Егор Скопенко, посети православния манастир в Грабарка и манастира в село Злешани. Делегацията беше придружена от служител на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия А. Хошев.

Същия ден митрополитът на Варшава и цяла Полша Сава прие митрополит Николай Балашов и горепосочената делегация на Фондацията за подкрепа на културата и християнското наследство, водена от Скопенко. Авторите на статията пишат, че Балашов е един от висшите служители на Московската патриаршия и е трябвало да получава заповеди от Путин и Медведев.

Митрополит Балашов поздрави патриарх Кирил и митрополит Иларион, „изразявайки задоволство от успешния ход на работата, извършена с помощта на фондацията“ (за проектирането на интериора на съвременна църква във Варшава, която беше посетена от руска делегация предишния ден).

Както съобщава Gazeta Polska, на следващия ден делегация на Фондация „Скопие“ посети Бялисток-Гданската епархия на Полската православна църква. Архиепископът на Бялисток и Гданск Якуб приветства топло гостите от Русия и ги покани на вечеря в резиденцията си в Бялисток. Нито Белостокската и Гданската епархии, нито Полската автокефална православна църква съобщиха за нито една от тези декемврийски срещи. Репортажи от посещението се появиха на сайта на руската фондация. Когато Gazeta Polska попита за посещението на руснаците в Полша, митрополит Сава не отговори, а канцеларията на архиепископ Якуб заяви, че той „не предоставя информация за срещи на медиите“.

Какво е особеното на посещенията?

Както отбелязва Gazeta Polska, нямаше да има нищо необичайно в руските посещения в Полша, ако не бяха два факта. Първият от тях е престоят в Полша на Балашов и Хошев от Московската патриаршия и Скопенко от Фондацията за подкрепа на културата и християнското наследство, който е част от европейската им обиколка, която в украинските независими медии се представя като изграждане на връзки с Кремъл на основа на религиозни деноминации в стратегически за Москва региони. Особено в момент, когато Русия се готви да нахлуе в Украйна или да изнудва света с подобна атака.

Вторият факт е, че Скопският фонд е основан и финансиран от Росатом. Това е руска корпорация, основана през 2007 г. от Путин, специализирана в ядрена енергия, ядрени неенергийни стоки и високотехнологични продукти. Компанията е важна не само за икономиката на Русия, но и за сигурността, отбраната и тайните служби. Именно от Росатом полоният, с който беше убит Александър Литвиненко, беше доставен на ФСБ.

Gazeta Polska цитира примери за познанства и контакти на Скопенко с други хора, близки до Путин.

Субсидии за Полската православна църква

След руското посещение в Полша през декември украинските медии съобщиха, че Фондацията за подкрепа на културата и християнското наследство е дарила големи суми (над един милион евро) на Полската православна църква. Gazeta Polska не получи никакъв коментар от митрополит Сава, а Белостокската и Гданската епархии отказаха да получат средствата.

Gazeta Polska трябваше да разбере, че руска фондация, спонсорирана от Росатом, е предоставила средства за завършване на строителството и боядисването на интериора на варшавската църква „Св. София Премъдрост Божия“, принадлежаща към Полската автокефална православна църква. Освен това през април 2021 г. руската държавна телевизия излъчи документален филм за Полската православна църква. Главният разказвач във филма е митрополитът на Варшава и цяла Полша архиепископ Сава.

Gazеta Polska припомня, че сред тези, които не признават легитимността на ПЦУ, е Полската православна църква, която явно е на страната на Московската патриаршия. Освен това, според Института за национална памет, архиепископ Сава, главата на Полската православна църква, е регистриран през 1966 г. като таен агент на Службата за сигурност на Народна република Полша под псевдонима „Юрек“ и работи там до 1966 г. края на 1980-те години. Историци твърдят, че Юрек е бил използван за намаляване на влиянието на полската политическа опозиция сред православните вярващи.

Митрополитът предоставя на Службата за сигурност информация от срещите на Световния съвет на църквите в Полша, предлага освобождаване от длъжност на други православни епископи в своя полза и се опитва да развали отношенията между Православната църква и „Солидарност“. Сава е бил основен източник на информация, който позволява на Службата за сигурност да наблюдава религиозната общност. По искане на СБ Юрек установява и връзки между православни студенти „с хора от беларуски и украински произход, представители на националистически течения“.

————–

Източник: polskieradio.pl

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: