Меню Затваряне

Поместният събор на ПЦУ взе важни решения и изпрати послание до патриарх Вартоломей

На 27 юли 2023 г. в историческото духовно сърце на украинското православие – в „Света Софѝя Киевска“, при представителството на пълнотата на църквата – миряни, монаси, духовенство и епископат от всички краища на страната, се проведе Поместният събор на Православната църква на Украйна (ПЦУ).

Според Устава на ПУЦ Поместният събор се свиква от предстоятеля веднъж на пет години. Тъй като настоящата година е петата от провеждането на предишния събор, Св. Синод и Архиерейският събор решиха да го проведат в навечерието на 1035-годишнината от Кръщението на Киевска Рус (Украйна), въпреки всички трудности и опасности, свързани с продължаваща пълномащабна руска агресия.

Поместният събор изслуша отчета на предстоятеля на ПЦУ, разгледа редица актуални въпроси от живота на църквата и прие съответните решения, както следва:

1. Одобрява резолюцията на Архиерейския събор на ПЦУ относно календара. издава и окончателно одобрява преминаването към новоюлианския календар от 1 септември т.г., като енориите и манастирите, които желаят, имат право да използват стария (юлиански) календар.

2. Одобрява решенията, приети от Св. Синод на ПЦУ и Архиерейския събор, приети по време на Обединителния събор, отразени в съответните синодални документи и съборни постановления, включително съдебни актове.

3. Свидетелства желанието и готовността на поместната църква да води диалог, чиято цел е постигане на единството на украинското православие около Киевския престол въз основа на Томоса за автокефалия и в съответствие с принципите, предложени по-рано от Архиерейския събор.

4. Подкрепя предстоятеля на ПЦУ по въпроса за независимостта на църквата от външни влияния върху църковния живот и църковното управление.

5. Одобрява Устава на ПЦУ, приет по-рано от Архиерейския събор.

Съборът приема и Послание към пастирите и Декларацията „Относно негативното отношение към греха на содомията (хомосексуализма)“.

Също така, преди началото на работата на събора, се състоя акт на прослава на митрополита на Киев св. Рафаил (Заборовски), който беше канонизиран с решение на Св. Синод през март 2023 г.

След като разгледа всички точки от утвърдения дневен ред, съборът приключи успешно работата си, в която взеха участие 161 делегати. Съборът изпрати също така и послание до Вселенския патриарх Вартоломей, в което се казва:

Ваше Светейшество!

Поместният събор на Православната църква на Украйна като висш уставен орган на управление, изпълняващ правилото на Устава на ПЦУ относно петгодишния срок на неговото провеждане, се събра на заседание на 27 юли 2023 г. в историческата катедрала на Киевската митрополия – „Света Софѝя“, в присъствието на част от епископата, делегати от клира, монаси и миряни от всички епархии, както и от духовните учебни заведения, под председателството на митрополита на Киев и цяла Украйна Епифаний.

Съборът засвидетелства ангажимента си към всички решения и действия на Обединителния събор от 15 декември 2018 г., по-специално Устава на ПЦУ, приет на този събор, както и Томоса за автокефалията на Православната църква на Украйна, предаден от Ваше Светейшество, към който нашата поместна църква се придържа без никакви промени или изключения. Съборът изразява пълната си подкрепа на Негово Блаженство митрополит Киевски и на цяла Украйна Епифаний, единственият каноничен йерарх на Киевския престол и предстоятел на поместната Православна църква на Украйна, и моли за вашите свети молитви за него и за пълнотата на нашата поместна църква. От името на цялата Православна църква на Украйна искрено и сърдечно благодарим на Великата Христова църква в Константинопол – нашата Майка, както и лично на Ваше Светейшество за всестранната подкрепа, която получи и продължава да получава нашата църква, особено сега, по време на войната.

Изказваме своята благодарност и на Халкидонския старец-митрополит Емануил, който с Вашето благословение ръководи успешното провеждане на Обединителния събор. Съборът с уважение напомня за изпратения по-рано призив на Архиерейския събор относно осъждането на доктрината за „руския свят“ като еретична проява на етнофилетизъм, както и за осъждането и лишаването от престола на патриарха на Руската православна църква. Кирил (Гундяев) за разпространението на тази доктрина и за благославянето и оправдаването на престъпленията на руската агресия срещу Украйна.

Ваше Светейшество! Нашият Поместен събор свидетелства за мъдростта, навременността и правилността на решенията, взети от Вселенската патриаршия по отношение на Църквата в Украйна през 2018 г. Ние успешно изграждаме нашия църковен живот на основата на автокефалията и правим всичко по силите си, за да гарантираме, че решението на Обединителния събор и каноничните изисквания на Томоса се спазват от онези православни християни в Украйна, които по различни причини все още остават в руската неканонична юрисдикция. Отворени сме за пряк диалог с тях без предварителни условия, за да се ​​преодоляват противоречията изключително в духа на решенията на Обединителния събор и на Томоса чрез пряка комуникация. За съжаление досега от другата страна са поставени такива условия за диалог, които биха означавали нарушаване от наша страна на каноничното право, отказ от Томоса за автокефалия, дори и на свещения сан – което със сигурност е недопустимо.

От цялата Православна църква на Украйна изразяваме своята благодарност за посещението на Ваше Светейшество при нас през август 2021 г. по време на честването на 30-годишнината от възстановяването на независимостта на Украйна, за вашите молитви за Украйна, за вашите изказвания и заклеймяването на идеологията на „руския свят“ и сатанинската руска военна агресия срещу Украйна. Благодарни сме за всички Ваши действия в подкрепа на жертвите на войната, на украинските бежанци и принудителните мигранти, както и всичко, насочено към скорошния край на войната с победа на истината и за справедлив мир за Украйна.

Уверяваме Ваше Светейшество в нашата дълбока любов и признателност към Вас, в нашата постоянна молитва за Вашето здраве, дълголетие и успешно служение. Молим за Вашите свети молитви за нашата поместна църква и за Украйна!

С любов в Христа!

Поместнен събор на Православната църква на Украйна

———————–

Източници:

ПЦУ | Відбувся Помісний Собор Православної Церкви України

ПЦУ | UA/GR Лист Його Всесвятості Патріарху Варфоломію

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: