Меню Затваряне

„Помнете, трябва да учите децата на истинския смисъл на Коледа!“

Наташа Войкина

Наташа Войкина

Това  беше мотото, под което тази година деца, учители и родители в едно българско училище – ОУ „Отец Паисий“ в с. Софрониево, общ. Мизия, почти цял месец се подготвяха да посрещнат светлите Рождественски празници. Те участваха в запалването на елхата пред кметството, давайки надежда за светли бъднини  с усмивките  и пожеланията си за добруване и топлина в идващите  дни на радостно очакване. Подаръци и жестове  зарадваха малчуганите още в първите дни на празничния месец декември, за да им дадат уроци по милосърдие.

За трета поредна година в рамките на международен социален проект под мотото „Деца помагат на деца“ всички деца от община Мизия на възраст от 2 до 15 години получиха изненади, приготвени от техни чуждестранни връстници. Пакетите бяха селектирани с лакомства, учебни пособия, дрехи, обувки, играчки, козметика и др. Инициативата е част от проекта „Конвой коледни подаръци“- 2022, в който деца и младежи от Германия подготвят безвъзмездно подаръци за техни връстници в различни европейски държави. Тази година в раздаването на подаръците се включиха и немски представители, част от доброволците, участващи в инициативата.

Децата и учениците от община Мизия в знак на благодарност от своя страна бяха подготвили на своите посетители песни, стихотворения и ръчно изработени сувенири – част от произведенията, които децата изработиха с много любов в коледните работилници. Възпитаниците на ОУ „Отец Паисий“ събраха над 300 лв. от организирания пред читалището коледен базар, на който училищните медиатори бързо разпродадоха прекрасните  им творби. Средствата ще подпомогнат пролетната училищна  екскурзия. Така радостта, че със своя труд всеки ще е допринесъл за нея, ще напомнят на децата за една от основните християнски добродетели–трудът, който извисява и дава криле.

За поредна година семейство англичани, заселило се в с. Софрониево, подариха на всяко дете по една  шоколадова фигура на Дядо Коледа с пожелание за светли празници, а учениците поздравиха дарителите с  празнични песнички и стихчета на английски език. В навечерието на Рождество Христово подаръци – играчки и ученически пособия – пристигнаха  и от ЕТ „Витка Младенова“ – гр. Враца, на която училището благодари сърдечно.

Преподавателката по английски език Ралица Бонева организира  среща-беседа, на която ученици и учители разказаха за смисъла на очакваното Рождество Христово, за празнуваните през този период светци, от чиито жития бяха прочетени откъси, както и за народните обичаи, характеризиращи отбелязването им. Седмица преди ваканцията, децата от клуб по интереси „Заедно в изкуството и спорта“, ръководен от хореограф Валери Тодоров, имаше първи изяви на сцените на читалищата на  гр. Мизия и с. Галиче, показвайки жизнерадостта от играта на народни танци.

Ученическият съвет, ръководен от преподавателката по БЕЛ и География Ванеса Гечева, подготви образователното празненство, в което във вид на послания на гостуващ на една домакиня  Дядо Коледа (за да бъдат разбрани и от най-малките), бяха изречени евангелски слова. Обичаният от децата емблематичен старец  ги казва пред елхата в една предколедна вечер. Това са вечните истини, отварящи вратите на доброто, дошло на земята чрез светлото  Рождество Христово. Те, както и цялата атмосфера на Рождественския дух в училището, говорят за радостта от знанието за християнските  ценности в българското училище – в учебната програма по различни предмети и в празничните послания. Ето и част от прозвучалите Рождественски текстове за  истинската същност на Коледа:

„Рождество Христово (Коледа) е светъл празник за всички християни по света. Според Евангелието на 25 декември преди близо е 2000 години във Витлеем се  е родил Иисус Христос.

Учете децата! Учете ги на същността на Коледа, тя е забравена! Учете ги, че чистият зелен цвят на празничната елха – която остава зелена целогодишно – изобразява вечната надежда на човечеството. Учете децата, че звездата беше Небесният знак на обещаното отдавна. Бог беше обещал Спасител на света и звездата беше знак, че обещанието е изпълнено. След това Дядо Коледа бръкна в торбата, извади една свещ и каза:

Учете децата! Символиката на свещта е, че Христос е светлината на света и когато виждаме запалената свещ, си спомняме за Този, който измества тъмнината. Учете децата, че венецът символизира вечната природа на любовта. Истинската любов е нескончаема. Учете децата, че венецът на Коледа символизира короната от тръни на нашия Спасител, а червените плодове – кръвта, пролята от Него…

Учете децата, че Бог така възлюби света, че му даде Своя единороден Син. Ние Му благодарим за Неговия несравним дар. Мъдреците се поклониха пред Святото дете и Го дариха със злато, тамян и смирна. Трябва да поднасяме подаръци в същия дух като мъдреците“.

Бръкна в торбата, извади едно захарно бастунче и каза:

„Учете децата, че захарното бастунче символизира гегата на овчаря. Тя му помага  да връща заблудилите се овце в стадото… Учете децата, че ангелите бяха предвестници на добрата новина за раждането на Спасителя. Те пееха: Слава на Бог на небето! Мир и любов между хората на земята!… Учете децата, че загубените овци биват намирани със звука на камбаната. Тя трябва  да върне хората в лоното… Помнете, трябва да учите децата на истинския смисъл на Коледа, а не да ме поставяте в центъра, защото аз съм само скромен Негов служител, покланям Му се и Го тача – нашия Господ, нашия Бог! И запомнете: Коледа е празник на духа, любовта и семейството!“

Posted in Мисия

Вижте още: