Меню Затваряне

Порнография ли е класическото изкуство или как плъзна туморът на морализма

Директор на училище във Флорида беше принуден да подаде оставка, след като родител се оплака, че ученици от шести клас са били изложени на порнография, съобщава ВВС.

Жалбата възникна от урок по ренесансово изкуство, където на учениците е била показана статуята на Давид на Микеланджело.

Един родител обаче се е оплакал, че материалът е порнографски, а други двама са казали, че искат да знаят какво е съдържанието на такива уроци, преди те да бъдат преподавани.

Статуята е висока 5,17 м и изобразява изцяло гол Давид, който убива Голиат.

Урокът, даден на единадесет- и дванадесетгодишните, е включвал и препратки към картината на Микеланджело „Сътворението на Адам“ и „Раждането на Венера“ на Ботичели.

Местните медии съобщават, че директорката на училището не е знаела причината, поради която е била помолена да подаде оставка, но смята, че е свързана с оплакванията относно урока.

В интервю за американското издание Slate председателят на училищния съвет г-н Барни Бишъп казва, че миналата година директорът е изпратил известие до родителите, предупреждавайки ги, че учениците ще видят Давид на Микеланджело, но това не е направено тази година. Той нарече това „груба грешка“ и каза, че „родителите имат право да знаят всеки път, когато на детето им се преподава спорна тема или картина“.

„Няма да показваме цялата статуя на Давид на деца в детската градина. Няма да го показваме на второкласници. Показването на цялата статуя на Давид е подходящо на определена възраст. Ще разберем кога ще стане това“, казва г-н Бишъп.

В четвъртък губернаторът на Флорида Рон Де Сантис е предприел мерки за разширяване на закона, който забранява на държавните училища да преподават сексуално образование и полова идентичност.

Учителите, които нарушават закона, са заплашени от отстраняване от работа или загуба на лицензите си за преподаване.

Оказва се, че американците нямат нищо общо с обвиненията в „либерални“ и „разпуснати“ нрави, а по-скоро обратното – често стигат до крайности, характерни за морализма.

„Моралността на моралистите е много по-безморална от безморалността на т. нар. безморални хора“ казва архим. Павел (Пападопулос) за подобно явление в Туморът на морализма, характерен не само за конкретния случай, но пуснал пипалата си най-вече сред християнските деноминации:

„Те говорят за „трябва“ и „недей“, защото (казват): „Какво ще кажат хората?“. Те говорят усилено за грехове. Виждат грехове навсякъде, както и дела, които водят към ада. Те осъждат другите поради нарушаването на някакви техни ненарушими морални правила, както твърдят и учат младите. Говорене за добродетели? Почти го няма. За моралистите добродетелите стигат до дължината на полата (за жените) и изгладеното сако (за мъжете). Вярата на моралистите в Бога се крепи главно върху страха от смъртта, а не върху любовта към Бога, … а и (в същото време) „да казваш, че вярваш в нещо или в някого понеже се страхуваш от най-лошото, не е морално“.

Прекалявам ли? Може би.

Във всеки случай, едно е сигурно: че доброто качество на хората – на християните – не се вижда от това дали са девствени по тяло, защото в душата си може да са блудници. Не се вижда от това дали в техните обноски са любезни, защото тяхното сърце може да диша злоба. Не се вижда от негримираното лице, а от насълзените очи, които търсят милост и прошка.

Прекалявам ли? Може би.

Във всеки случай е сигурно, че Бог няма морал. Той има любов… по-скоро е Любов.

Християнинът не е някой, който просто чете Свещ. Писание и го знае наизуст, блестейки със знания при първа възможност пред другите, защото и дяволът го знае наизуст.

Християнинът не е човекът, който се комплексира от другия пол.

Християнинът не е човекът, който мисионерства в далечни страни, а не прощава на брата си за някое негово прегрешение.

Християнинът е влюбеният в Бога, а не безрадостният, който е залепнал във форми и схеми.

Християнин е цъфтящата роза, която се напоява и храни от любовта и свободата, която Бог му дава. Християнка е „неморалната блудница“, която е измила нозете на Господа с мирото и сълзите на своето покаяние.

Християнин е „неморалният разбойник“, който е „ограбил“ Рая на кръста с думите: „Спомни си за мене, Господи…“.

Posted in Морализъм, Публицистика, Редакционни