Меню Затваряне

Послушник от Троице-Сергиевата лавра се самозапали

Послушникът от Троице-Сергиевата лавра Дмитрий Пелипенко се е самозапалил, след като е узнал, че е сред заразените с коронавирус, съобщава inforesist.org.

Пелипенко е влязъл в болница на 16 април с пневмония, тестван е за Covid-19 и резултатът е бил положителен.

През нощта на 24 април пациентът е избягал, разкъсвайки мрежата за комари на прозореца, но след няколко часа е бил хоспитализиран с 90% изгаряния по тялото.

Очевидци разказват, че мъжът се е облял с леснозапалима течност, която е намерил в притвора на болничния храм. Пациентът е починал скоро, след като е бил откаран в болницата.

Сайтът съобщава също, че Русия е надминала Китай по брой на заразени с коронавирус – те са вече повече от 87 000 души. В страната са проведени 139 000 теста за коронавирус, а общото количество тестове от началото на епидемията е над 3 милиона.

Поради разрастването на епидемията, Китай усилва контрола на границата с Русия.

AndreyKuraevО. проф. Андрей Кураев, който съобщава новината на своята лична страница, прави следния коментар на тази трагедия, случила с с младия послушник:

“Дмитрий е на 26 години. Завършил е физика в Московския държавен университет, знаел е прекрасно английски език, работил е в немска фирма за монтаж на оборудване. На 23 години решил да се посвети на Бога, през март миналата година дошъл в Лаврата, а през юни станал послушник. В семейството останал най-малкият 23-годишен брат.

Наистина ли никой не е виновен? Само той? И въобще той бил луд още в света. А „богомъдрите старци“, които на своя братски събор изпратиха в ада дори патриарха си, и които един на друг, на братята и поклонниците говореха всякакви ужаси и се перчеха, те не са виновни за нищо.

Предполагам, че логиката на този мит е била такава: жидомасоните-сатанисти са измислили необикновения вирус. Доколкото той има духовна природа със знак минус, то и защитата от него може да бъде само духовна.

Великата несъкрушима сила на църковните тайнства (първото от тях е тайнството на камбанния звън), може да не проработи, само ако самият човек живее в смъртни грехове. Неговата защита е пробита, в пролуката прониква коварният вирус и самият факт на заболяването изобличава грешника в неговата гибел.

И ето, че идват лекари и във вид на инжекция или тест, инплантират в него „течен чип“, който е и печатът на антихриста…

И всичко това в „православния Ватикан“, духовната, интелектуална и патриаршеска столица на „руския свят“.

Sergei_ChapninСергей Чапнин коментира накратко следното на профила си в социалната мрежа:

“Самозапалилият се послушник от Лаврата Дмитрий Пелипенко, който се облял с масло за кандилата и се самозапалил на стъпалата на храма, е най-страшната илюстрация за тези настроения, които царят сред част от монашеството”.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: