Меню Затваряне

Посолството на САЩ в Косово – манастирът Високи Дечани има право на своя земя

Посолствата на САЩ, Великобритания , Германия , Франция и Италия в Република Косово призоваха властите в столицата Прищина да признаят правото на земя на уникалния сръбски манастир от XIV-ти век “Високи Дечани”, съобщава РИА Новости.

Прищина поиска международната организация за опазване на паметниците на културата “Европа ностра” да премахне от списъка на обектите “под максимална заплаха” средновековния православен манастир, защитен от ЮНЕСКО и международната мисия на КФОР под егидата на НАТО. Косовските власти настояват те сами да се справят с опазването на историческото и духовното наследство, като многократно са се опитвали да постигнат членство в ЮНЕСКО и признаването на сръбските светини като „косовско наследство“. 

“Правителството (на Косово) беше одобрено на 22 март с мандат да извършва реформи и да зачита върховенството на закона. Основен тест ще бъде изпълнението на решението на Конституционния съд на Косово от май 2016 г. относно регистрацията на земята на манастира “Високи Дечани”. Призоваваме правителството на Косово да започне процедурата по регистрация незабавно в съответствие с решението на Конституционния съд”- се казва в съобщението на посланиците на пет западни щати, публикувани от дипломатическата мисия на САЩ.

Игуменът на уникалния манастир архимандрит Савва Янич поясни на своята страница в социалните мрежи, че става въпрос за вписване на манастирската земя в кадастъра и принадлежността й към Сръбската православна църква. В съобщението си Рашко-Призренската епархия отбелязва, че съдебният процес за над 24 хектара манастирска земя е продължил 16 години и че сегашните косовски власти, водени от радикалното движение “Самоопределение”, планират да построят там магистрала.

През 1999 г. въоръжена конфронтация между албански сепаратисти от Армията за освобождение на Косово и сръбската армия и полиция доведе до бомбардировките над Югославия (която по това време се състоеше от Сърбия и Черна гора) от силите на НАТО. През март 2004 г. косовските албанци организираха погроми, които доведоха до масовото преселване на сърби от региона и унищожаването на множество паметници на тяхната история и култура.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: