Меню Затваряне

Постигна ли Путин “непоколебимост в доброто”?

Ренета Трифонова

Във връзка с войната в Украйна, скоро наш читател ми припомни, че на 7 септември, 2014 г. в Москва, на кръгла маса се е решавал важен въпрос – за взаимовръзката между Бога и президента на РФ Владимир Путин. Това съобщава и сайтът Vlasti.net.

Дошлите на лекцията щели да разберат “Ще стане ли нашият президент Владимир Путин бог по благодат, т.е. притежава ли той всичко, което има и Творецът на вселената, освен общението в Неговата непостижима същност?” или “Ще бъде ли съединена волята на Владимир Владимирович с волята на Бога и ще постигне ли Путин непоколебимост в доброто?”.

Други належащи за решаване въпроси тогава, вероятно покрай окупацията на Крим са били: “Националният лидер на Русия ще познае ли безкрайно съвършения Бог, проникнал в дълбините на Божеството? Е ли Владимир Путин бог по природа или само по благодат?”, “Може ли да се покланяме на Владимир Владимирович като бог на земята?”, и др.

Според тази новина, дякон Андрей Кураев е написал в своя блог тогава, че идеята е “великолепна”, защото задавайки такива въпроси, може да се привлече вниманието върху тези, на които са им били скучни богословските лекции за съотношението на човешката воля към Божията, за синергията и спасението.

“Тази лекция – пишат организаторите – не предполага дълбоко познаване на биографията на споменатото лице. Не предполага и възхитителни интонации”. Тя трябвало да се проведе в условно наклонение: “Ако не се покаете, няма да се спасите”.

Сложността на темата според организатора на кръглата маса се състояла в това, че не ставало дума за частно лице, а за човек, отговорен за съдбата на страната. Частната монашеска святост била изложена и обоснована в православната традиция много добре, но в църковните представи за светските управници това не можело да се каже. Освен това критериите за святост за владетелите в Православието били малко по-различни, отколкото за другите хора, а „заслугата към църквата“ очевидно “заслепява канонизаторите и не позволява да обръщаме твърде много внимание на такива дреболии като етиката на действията на героя или неговата духовност”.

Можем само да предполагаме дали се е състояла тази конференция преди 8 години. Вероятно, щом е била обявена. Нейната абсурдност обаче е симптом за това, че опитите за превръщането на Владимир Путин в полубожество са само прелюдия към ужасите в Украйна днес. Пораженията на тази антихристова дейност все още не се осъзнават напълно и тепърва ще бъдат изследвани и анализирани. Християните, подкрепящи Русия в тази война, дори и тези, пазещи “неутралитет”, би трябвало да си дават много добре сметка за чудовищните размери и абсурдност на всичко това. Както и за невероятната му глупост.

Posted in Съвременност

Вижте още: