Меню Затваряне

Постът

Свещ. Траян Горанов

Свещ. Траян Горанов

Постът започна. Харесвам такива времена в годината, в които излизам от обичайния „коловоз“ на живота. Да ви лъжа, че мога постоянно да живея в пост, няма смисъл. Към средата и малко след това си казвам, че мога и след Пасха да продължа да постя, но пък радостта от този Велик ден сякаш ме кара да прекратя хранителното въздържание. Бих го оприличил така: във временния си живот ние сме подложени на скърби и лишения (поста), но ще дойде славния ден на Второто пришествие (Великден) и тогава ще се насладим на всички Господни блага. Нека тогава да се подготвим за пакибитието (животът след живота). Най-важното през тези 49 дни е не толкова какво влиза в устата и очите ни, а какво излиза от там. Ако някой може да се въздържи в този период от грях – нека не пости. Но нашата природа е слаба и няма безгрешен човек. Иисус Христос слезе на земята, прие човешка плът, и въпреки това отиде в пустинята и постеше 40 дни. Ние не сме по-големи от Него – ще си сложим юзди на устите.

А как да постим? Има специални календари за това в кой ден какво може/не може да се яде. Аз мисля повече върху духовната страна. Със сигурност, ако сме съкращавали утринното и вечерно молитвено правило, значи сега ще си четем всичките молитви. Вечер няма да чакам да ми се затворят от умора очите, а ще ги прочета по-рано. През деня е хубаво да се въздържаме да ни шарят очите и да оглеждаме всичко и всеки. Някои могат да си решат, че няма да гледат телевизия. Аз гледам само новините в постно време, но напоследък толкова много напрежение ми създават тези вести, че започвам да осъждам в сърцето си различни хора. Ние не трябва да мразим хората, а греха в тях, защото грехът им утре ще влезе в нас. А като махнем 2-3 часа на ден висене пред телевизора, можем да го запълним с четене на духовна литература.

Има хора, които си казват: „Аз сега, по време на поста, ще спра да върша грехове“. Само един горделивец може да си помисли това. „Войната“ вътре в нас е ожесточена. Защо да разхвърлям „войски“ по целия фронт и да бъда набързо победен? По-добре би било пред този пост да се съсредоточа върху един-два гряха, които ще изкоренявам от себе си, отколкото да загубя цялата битка.

Желая ви спасителен пост! Който не го е правил – нека опита, няма да изгуби.

Posted in Беседи

Вижте още: