Меню Затваряне

Починаха няколко монахини от Елеонския манастир “Възнесение Господне”

На 11 март е починала 79-годишната игуменка Рафаила (Лел) от манастира “Възнесение Господне” на РПЦЗ-МП, който се намира на планината Елеон в Йерусалим. Игуменката е починала вследствие на усложнения от коронавирус, според официалния сайт на РПЦЗ.

Няколко дни по-рано, на 8 март, на 78-годишна възраст почина и бившата игуменка на манастира Моисея (Бабунова), която също беше болна от COVID-19 и имаше тежки усложнения от инфекцията.

На 2 март почина на 43-годишна възраст и монахиня Руфина (Бандак). Тя стана първата жертва на ковид в манастира. Арабка по рождение, монахиня Руфина е била погребана без ковчег в отдалечено гробище на манастира. Тя е втора племенница на известната монахиня Вероника (Рахеб), близка на игумения Тамара, принцеса от руското императорско семейство. Лекарите на монахиня Вероника също бяха потвърдили положителен резултат след тестове за коронавирус и тя беше карантинирана в килията си.

Манастирът „Св. Възнесение Господне“ е основан през 1905 г. и се намира на върха на Елеонската планина. В него живеят около 50 монахини от различни страни по света. Манастирът е в непосредствена близост до предполагаемото място на Христовото Възнесение, както и на мястото на първото и второ намиране на главата на св. Йоан Кръстител.

През изминалия месец порталът “Кредо” редовно информираше за случващото се в манастира, който се оказа огнище на COVID-19. Болни са много от монахините, една част от тях са хоспитализирани, други са в карантина по килиите си.

Posted in Новини, Новини от света, Скръбна вест

Вижте още: