Меню Затваряне

Почина англиканският архиепископ и борец срещу апартейда Дезмънд Туту

Англиканският архиепископ и емблематичен борец срещу апартейда в Република Южна Африка Дезмънд Туту почина на 26 декември на 90-годишна възраст, предаде Франс прес.

Заедно с Нелсън Мандела, Туту беше един от двигателите на движението за прекратяване на политиката на расова сегрегация и дискриминация, налагана върху чернокожото население в Южна Африка от 1948 до 1991 г.,

През 1984 година архиеп. Дезмънд Туту беше удостоен с Нобелова награда за мир.

Президентът на ЮАР изрази “от името на всички южноафриканци дълбоката си скръб” във връзка с кончината на Туту, който е знакова фигура в историята на Република Южна Африка, се казва в изявление на Сирил Рамапоса. Кончината на Туту е “нов траурен епизод от сбогуването ни с едно поколение на изключителни южноафриканци, което ни завеща една освободена Южна Африка”, изтъкна той. Туту бе “изключително интелигентен човек, той бе почтен и непреклонен в борбата със силите на апартейда, той беше също така нежен и чувствителен в състраданието си към хората, които страдаха от потисничеството, несправедливостта и насилието при апартейда”, заяви още южноафриканският президент.

Архиеп. Дезмънд Туту от няколко месеца е имал здравословни проблеми и е спрял да говори на обществени места, но винаги е отправял поздрав към камерите, които отразяваха неговите прояви, като например когато е отишъл в болница, за да се ваксинира срещу COVID-19 или по време на рождения му ден през октомври, когато навърши 90 години.

Папа Франциск сподели, че е “наскърбен” от тази загуба. “Осъзнаващ служението на евангелието, извършено с разпространението на идеята за расово равенство и помирение” в страната на Туту, великият понтифик “предаде душата му на любящото милосърдие на всемогъщия Бог”. Духовният водач на англиканската църква – Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, заяви: “В очите на Дезмънд Туту видяхме любовта на Иисус. В гласа му чухме състраданието на Иисус. В неговия смях усетихме радостта на Иисус. Това бе красиво и смело”. Далай Лама почете паметта на “един велик човек, изживял живот, изпълнен със смисъл”, “изцяло предан на служението си в полза на неговите братя и сестри”. “Приятелството и духовната връзка помежду ни бяха нещо свидно за нас”, каза той за своя стар приятел.

“Архиепископ Дезмънд Туту бе наставник, приятел и морален фар за мен и мнозина други”, написа в Туитър бившият американски президент Барак Обама. “Универсален ум, архиепископ Туту бе открил корените си в борбата за свобода и справедливост в собствената си страна, но бе загрижен и за несправедливостта, където и да се намира тя”, добави Обама.

Британският премиер Борис Джонсън съобщи в Туитър, че е “дълбоко наскърбен”: “Той бе основна фигура в борбата срещу апартейда и борбата за създаване на една нова Южна Африка. Ще си спомняме за него заради духовното му водачество и несъкрушимото му добро настроение”, допълни Джонсън.

“Битката”, водена от Туту, “за слагане край на апартейда и за помирение в Южна Африка ще остане в паметта ни”, отбелязва Еманюел Макрон. Монсеньор Туту “посвети живота си на правата на Човека и равенството между народите”, изтъква той.

Председателят на ЕС, представляващ 27-те страни от общността, Шарл Мишел отдаде почит към паметта на “един човек, дал живота си за свободата с дълбок ангажимент към човешкото достойнство. Нарече го “гигант, изправил се срещу апартейда”.

Президентът Ухуру Кениата заяви, че “кончината на архиепископ Дезмънд Туту е тежък удар не само за Република Южна Африка (. . .), но и за целия африкански континент, където той е дълбоко уважаван и прославян като архитект на мира”.

“Един гигант се строполи. Благодарни сме на Бога, че той живя – един живот, изпълнен със съдържание, изживян в истинско служение на човечеството”, написа в Туитър Боби Уайн, лидер на опозицията в Уганда.

——————-

По материали на Дарик и Дир.бг

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още:

error: Content is protected !!