Меню Затваряне

Почина бившият Йерусалимски патриарх Ириней

Днес, на 10 януари (вторник), бившият Йерусалимският патриарх Ириней издъхна след дълга битка със здравословни проблеми. Новината за упокояването му беше оповестена чрез личната страница на отец Тимотей Илиакис, който беше близък с патриарх Ириней.

Роден е на 17 април 1939 г. на о-в Самос. През 1953 г. заминава за Йерусалим. През 1959 г. е ръкоположен за дякон и презвитер. През 1966 г. завършва Богословския факултет при Атинския университет и през същата година е възведен в сан архимандрит. На 29 март 1981 г. е ръкоположен за архиепископ на Йерапол, а през 1994 г. става митрополит.

След смъртта на патриарх Диодор последва осеммесечна пауза с интензивни дипломатически действия, като израелското правителство отхвърли петима от кандидатите, някои от които бяха сред основните фаворити (сред които и сегашният патриарх Теофил). На 13 август 2001 г. Ириней най-накрая е избран за патриарх на Йерусалим със 7 гласа от общо 17.

Ириней остава на патриаршеския трон за кратко – до 24 май 2005 г., когато е свален от патриаршеската катедра, низвергнат до обикновен монах и обвинен в безотговорно разпореждане с имущество на Йерусалимската патриаршия в Стария град и нерегламентирани сделки с еврейски фирми. Това предизвика международен скандал с участието на Израел, Йордания, Палестинската автономия и Гърция. Израел беше единствената държава, която отказа да признае свалянето му от поста на патриарх на Йерусалим и не позволи той да бъде изведен от патриаршеската резиденция.

Инициативата за неговото отстраняване идва от членове на гръцкото правителство, което тогава бе оценено като безпрецедентна намеса в делата на автокефална църква. Патриарх Ириней отрече всички обвинения към себе си, като потвърди, че е жертва на интриги на недостойни духовници и интереси на извънцърковни сили. Той помоли за арбитраж Вселенската патриаршия след като Йерусалимският синод гласува неговото низвержение с 13 от 17 гласа. Във Фенер беше свикан Всеправославен събор, на който беше взето решение той да се оттегли от патриаршеския трон.

През май 2006 г. бившият патриарх Ириней беше пребит от неизвестни лица по време на срещата си с вярващи в Йерусалим, след което се затвори в покоите си в патриаршеската резиденция. През цялото време на своето затворничество, патриарх Ириней беше охраняван от израелската полиция, а според гръцки медии е бил заключен там против волята си. Според патриарх Теофил, на бившия патриарх Ириней са предлагани и други решения, но той не е приел нито едно и изричното му желание е било да не напуска покоите си (храната е приемал със спускане на мрежа през прозореца).

През 2015 г., след 8-годишно затворничество, бившият патриарх на Йерусалим Ириней напусна за пръв път килията си поради наложителна операция в университетската болница в Йерусалим.

Възстановен е в епископски сан с титлата „бивш патриарх на Йерусалим“ на 25 юли 2019 г.

През август 2019 г. той заяви в писмо желанието си да напусне Израел и да замине за Гърция, където да получи адекватни грижи и да живее в старческия дом на Атинската архиепископия в област Беотия, тъй като не е доволен от здравните грижи, които се полагат за него в Йерусалим. Атинският архиепископ Йероним веднага откликна положително на молбата му и след намесата на гръцкото правителство, бившият Йерусалимски патриарх Ириней беше хоспитализиран в Гърция и настанен в дом за възрастни хора на Архиепископията „Св Порфирий“, където остана до кончината си.

Бог да го прости и упокои, вечна и блажена да е паметта му!

В биографичната справка са използвани материали от Двери бг, News bg, Orthodox Times.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: