Меню Затваряне

Почина богословът Рангел Рангелов

На 24 януари вечерта в софийската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ почина богословът Рангел Рангелов. Преди месец той беше в болница заради сърдечно заболяване, а преди дни беше приет в „ИСУЛ“ със заболяване от коронавирус, в резултат от което е починал, съобщава Двери.бг.

Рангел Тасков Рангелов е роден на 19 октомври 1943 г. в София. Учи в шестгодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско, заедно със сегашния Български патриарх Неофит, Тивериополски епископ Тихон и много други, от които значителна част са свещеници (някои вече и покойници). От ученическата скамейка Рангел се отличава с буден ум и интереси към свещената наука. С усърдие изучава чужди езици. Започват и първите му опити да пише стихотворения.

Още преди завършване на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ през 1971 г. Рангел Рангелов е назначен през 1970 г. в производствения комплекс за църковни стоки, след това е библиотекар в библиотеката на Св. Синод, а после работи в отдела за икуменическа и междуцърковна дейност, на който по-късно става и началник. Междувременно е изпратен през 1974-1975 г. на специализация в Швейцария и през 1981 г. в Оксфорд, Великобритания, където усъвършенства владеенето на немски, френски и английски език. Участва в редица делегации на БПЦ на икуменически, миротворчески и междуцърковни срещи в Европа, Азия и Америка. Работи и като началник на Културно-просветния отдел на Синода. Когато след политическите промени у нас тази дейност на БПЦ рязко се ограничава, Българският патриарх Максим, който високо цени неговите качества, го назначава за началник на своя кабинет. След това е назначен за учител в Софийската духовна семинария, завърнала се в своите сгради в Борисовата градина, като му е възложен и постът помощник-ректор по учебната част. Като учител и помощник-ректор оставя отлични впечатления сред колегите си и особено сред учениците.

Рангел беше учен и мъдър човек. Не говореше много, не бързаше да отговаря на предизвикателствата, макар дълбоко и искрено да преживяваше всичко. Много от своите преживявания той отразяваше в стихотворенията си, които е писал през целия си живот. След пенсионирането си издаде три стихосбирки. Беше подготвил и четвърта, която обаче остана неиздадена.

Остана след него и неутешимото му семейство – съпруга, дъщеря, внучка.

Опелото на Рангел Рангелов ще се извърши на 28 януари, петък, от 11 ч. в софийската църква „Св. Седмочисленици“.

Бог да го прости! Да бъде вечна светлата му памет!

Posted in Новини, Скръбна вест