Меню Затваряне

Почина Дарин Алексиев, преподавател в Софийската духовна семинария

С прискърбие съобщаваме, че днес е починал д-р Дарин Алексиев, преподавател в Софийската семинария а и в Пловдивската духовна академия по предметите “Догматика” и “Нравствено богословие”.

Учи в Православния богословски факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” до 2-ри курс, след което се премества в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и завършва през 1997 г. с магистърска образователно-квалификационна степен „Теология“. През 2021 г. защитава докторска степен по научната специалност „История на философията“.

От 2010 г. е учител в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, а от 2014 г. преподава и в Пловдивската духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“.

Работата му беше посветена на онтологизирането на понятието “София” в руската религиозна философия. Д-р Дарин Алексиев беше изследовател, издател и редактор на десетки богословски книги и множество богословски и философски статии.

Една от известните му книги е “Йога – път към мрака” или поглед към йогата от перспективата към православното учение за спасението.

Doxologia Infonews съобщава, че опелото ще се състои на 20 декември 2021 г. от 14:00 ч. в храм “Св. Георги” (на Петте кьошета) в София и ще бъде отслужено от Негово Високопреосвещенство Пловдивски Митрополит Николай.

Бог да прости нашия състудент, колега и преподавател д-р Дарин Алексиев и да въздаде за трудовете му в Царството Божие!

Posted in Новини, Скръбна вест