Меню Затваряне

Почина Доростолският митрополит Амвросий

Днес на 18 август 2010 г. в 15.30 ч. следобед в МБАЛ-Силистра почина Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий. На 5 август митрополит Амвросий беше приет в болница заедно с протосингела на Доростолска митрополия отец Добри Чеканов, който беше изписан преди няколко дни в добро общо състояние. Направеният PCR-тест показва, че митрополитът е заразен с COVID-19.

От Св. Синод съобщават, че “съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав ще се събере своевременно на свое извънредно заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението на вдовстващия Доростолски епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Доростоски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на нов Доростолски митрополит” и призовават християните да се молят за душата на починалия духовник.

Митрополит Амвросий е роден е на 9 юни 1942 г. в град Свищов със светското име Александър Александров Парашкевов. Завършва средно образование в родния си град и Висшия химико-технологичен институт в София. След години семеен живот се развежда и става монах на 13 август 1983 г. в Клисурския манастир. От 1983 учи в Духовната академия „Свети Климент Охридски“, която завършва през 1987 година. През 1983 година в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий“, край Берковица, под името Амвросий от Видински митрополит Филарет. Ръкоположен е в Чипровския манастир „Свети Йоан Рилски“ за йеродякон на 19 октомври 1983 г. от митрополит Филарет. От 1 ноември 1983 г. до 1 декември 1984 г. служи като епархийски дякон при Видинската митрополия. На 15 август 1984 година е ръкоположен за йеромонах в Клисурския манастир. От 1 декември 1984 до 3 февруари 1988 г. йеромонах Амвросий служи в Клисурския манастир. На 29 юни 1989 година митрополит Дометиан го възвежда в архимандритско достойнство. От 3 февруари 1988 г. до 1 април 1994 г. е игумен на Лопушанския манастир.

По време на разкола в Българската православна църква, архимандрит Амвросий се присъединява към така наречения Алтернативен синод, ръкоположен е за епископ на 3 април 1994 г. в Чекотинския манастир „Свети Архангел Михаил“ от митрополит Пимен и е назначен за видински митрополит. На Всеправославния събор в София на 1 октомври 1998 година митрополит Амвросий се разкайва, хиротонията му е призната „по крайно снизхождение“ и е приет в единството на Българската православна църква със сан епископ. Служи като викарий на Видинския митрополит. Същевременно от 1999 г. до 2004 г. изпълнява и длъжността игумен на Клисурския манастир. От 1 юли 2004 година е викарий на Врачански митрополит Калиник. На 17 януари 2010 г. е избран от Св. Синод за митрополит на Доростолска епархия.

Според чл. 93 от Устава на БПЦ „овдовяла или овакантена епархия не трябва да остава повече от три месеца без канонически митрополит според църковните правила” – както съобщават и от сайта на Българска патриаршия.

Бог да прости митрополит Амвросий и да упокои душата му в Царството Си!

Posted in Новини, Новини от страната, Скръбна вест

Вижте още: