Меню Затваряне

Почина доц. Дечко Дечев, художник, иконописец и общественик

На 13 март 2021 г. почина доц. Дечко Дечев, художник и общественик, ректор на АМТИИ “Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив в периода 10 април – 30 юни 2008 г., съобщава Plovdiv 24. Доцент по рисуване и декоративни изкуства към катедра “Изобразителни изкуства”, създател и водещ преподавател в специалност “Църковна живопис”.

Доц Дечев е завършил НХА в София, специалност “Стенопис” при проф. Георги Богданов (1974). Като творец се изявява в областта на декоративно-монументалните изкуства – стенопис, мозайка, сграфито, пластики, витражи. Автор на десетки монументални произведения в региона и страната. Участва в множество регионални и национални изложби и пленери в страната и чужбина.

От 1998 г. работи в областта на църковната живопис в колектив с доц. Елена Кантарева-Дечева. Най-значимите им постижения са в храм “Успение на Пресвета Богородица” в Пампорово и катедрален храм “Свети Висарион Смоленски” – Смолян. Член е на Съюза на българските художници, секция “Стенни и монументални изкуства” от 1979 г.

Доц. Дечев изографсва и храм “Св. Георги Победоносец” в комплекс Бяла черква, построен изцяло със средства Атанас Апостолов, снимки от които можете да разгледате на този линк.

Бог да го прости!

Posted in Новини, Скръбна вест

Вижте още: