Меню Затваряне

Почина Захумско-Херцеговински епископ Атанасий (Йевтич)

Захумско-Херцеговински епископ Атанасий (Йевтич) се упокои в Господа, след като беше лекуван в болница от коронавирусна инфекция.

Здравословното състояние на владиката се е влошило през последните дни и достигнало критично състояние, въпреки грижите, които той е получил от медицинския екип на болницата в Требине.

Атанасий Йевтич е роден на 8 януари 1938 година.

Завършва семинария и Богословски факултет в Белград. Защитава докторат в Атина през 1967 г. на тема „Еклисиологията на апостол Павел според св. Йоан Златоуст“.

Приема монашеско пострижение от преп. Иустин (Попович). Става йеромонах през 1963 г., Банатски епископ през 1991 г. и Захумско-Херцеговински епископ през май 1992 година. Управлява Рашко-Призренската епархия в периода февруари-май 2010 година.

Преподава в Православния институт „Св. Сергий“ в Париж.

Професор в Белградския богословски факултет.

Автор на голям брой книги на сърбохърватски, гръцки и френски език. Превежда от старогръцки и от старосръбски, както и от редица съвременни езици.

Основните му трудове са: „Патрология“, „В търсене на Христос“, „Духовността на Православието“, „По пътя на отците“, „Св. Сава и Косовския завет“, „Страданията на сърбите в Косово и Метохия“, „Богословие и философия“, „Прегръдката на световете“, „Живото предание в Църквата“, „Макгавейски книги (превод и коментари)“, „Еклисиологията на ап. Павел (на гръцки)“, „Христос – светлина и живот на света (на гръцки)“, „Да бъдеш и да живееш в Христа“ (на френски и италиански)“ и др.

На български език са известни „Учението на св. Ириней Лионски за Църквата, Православието и Евхаристията“, „Светата Евхаристия като събитие на Св. Дух“, „Евхаристията в Източната църква“, „Литургия и възпитание“, „Литургийният живот като съдържание на енорийския живот“ от сборника „Църква, Православие, Евхаристия“ в превод на доц. д-р Мариян Стоядинов на издателство “Праксис” и „Беседи за Литургията“ в превод на доц. д-р Свилен Тутеков, издание на енорията при храм „Св. цар Борис“, гр. Сливен.

Сайтът на Захумско-Херцеговинската епархия пусна възпоменателно видео със своя епископ.

В памет на еп. Атанасий (Йевтич) страницата на Православния богословски факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” публикува видеозапис от лекцията, която той изнесе при гостуването си във факултета през 2008 година със следния анонс: “С решение на Академичния съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ от 19 март 2018 г. на епископ Атанасий беше присъдено званието „почетен професор на Православния богословски факултет”. За съжаление поради влошеното си здравословно състояние епископ Атанасий не успя да гостува отново във Велико Търново и да получи почетните инсигнии”.

Бог да прости еп. Атанасий, този невероятен учен и духовник, оставил ценни трудове за Православната църква и да го приеме в Царството Си!

Posted in Новини, Скръбна вест

Вижте още: