Меню Затваряне

Почина иконом Стефан Еленкин от Пазарджик

След кратко боледуване почина иконом Стефан Петков Еленкин от гр. Пазарджик.

Тъжната новина съобщават близките му. Местният в-к „Знаме“ изказва съболезнования на близките му:

„Отец Стефан бе един от най-уважаваните и обичаните от миряните свещеници в района, защото винаги е говорил мъдро и е давал личен пример как да живееш скромно и да правиш добро. От 2012 г. духовникът служеше в църква „Рождество Богородично” в родното си село Симеоновец.

Опелото ще се извърши във вторник – на 6 септември, от 14.00 часа, в катедралната църква “Света Богородица” в Пазарджик. Именно в нея той е ръкоположен за свещеник след завършване на Софийската духовна академия – сегашния Богословски факултет, и служи вярно на Бога в катедралния храм  цели 36 години, като заема различни духовни длъжности“.

Иконом Стефан Еленкин е роден на 09.09.1953 г. Основно образование завършва в гр. Септември. През 1973 г. завършва шестгодишния курс на Софийската Духовна Семинария “Св. Йоан Рилски”, а през 1980 г. и Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Ръкоположен за дякон на 24.10.1976 г. в храм “Св. Троица” в гр. Велинград, и за свещеник – на 26.10. 1976 г.- в гр. Пловдив от Пловдивския митрополит Варлаам, който го назначава за енорийски свещеник в църквата “Св. Богородица” в гр. Пазарджик, където служи до 2012 г.

От 2012 г. е назначен за енорийски свещеник и председател на Църковното настоятелство при храм “Рождество на св. Богородица” в с. Симеоновец, където служи до кончината си.

Опелото ще бъде извършено в храм “Св. Богородица” в гр. Пазарджик на 6 септември от 14 ч., а погребението – в с. Симеоновец.

Бог да го прости!

Posted in Новини, Новини от страната, Скръбна вест