Меню Затваряне

Почина Кипърският архиепископ Хризостом

Главата на Кипърската православна църква архиепископ Хризостом II почина днес на 7-ми ноември около 7 часа сутринта.

Архиепископ Хризостом II ни напусна на 81 години след дълга битка с рака. В последно време публичните му изяви бяха ограничени поради сериозни здравословни проблеми.

Роден като Херодотос Димитриу на 10-ти април 1941 в Пафос, постъпва в манастира ‘„Свети Неофит“ в Пафос, където става свещеник и през 1972 г. е избран за игумен на манастира, след като завършва висше богословско образование Атина.

На 25-ти февруари 1978 г. е избран за епископ на Пафос, а през ноември 2006 г. е ръкоположен за архиепископ на Кипър.

Архиепископ Хризостом II ще бъде погребан в катедралния храм „Св. Апостол Варнава“ в близост до Кипърската архиепископия. Това е било и неговото желание, което е съобщил в репортаж пред кипърските медии.

В същия храм тази сутрин около 10.30 ч. се събраха епископи, свещеници и дякони, за да изпълнят Трисагион и да се помолят за душата му.

Πослание от Лимасолския митрополит Атанасий:

„Днес е ден на скръб, траур, болка и молитва за Кипърската църква и за целия ни народ. Изразявам най-дълбоката си скръб след смъртта на нашия архиепископ.

Блаженият архиепископ се изправи срещу болестта си с голямо търпение и вяра в Бога. Неговото отношение към това тежко страдание е духовен пример за всички нас. Архиепископът от малък обикна Бога и Го следваше и служеше на нашата Църква. Молим се за упокой на душата му“.

Източник: Sigmalive

Posted in Новини, Новини от света, Скръбна вест

Вижте още: