Меню Затваряне

Почина митрополитът на Костур (Касторя) Серафим

Почина 61-годишният митрополит на Костур (Касторя) Серафим, който беше с положителен тест за COVID-19 от началото на декември, а на 20 декември беше хоспитализиран във военна болница, тъй като лекарите са преценили, че трябва да бъде интубиран.

Митрополит Серафим (Йоанис Папакостас) е роден през 1959 г. в Агнантеро, Кардица. Учи в Ризариевата семинария в Атина, след това във Висшето църковно училище (1983), завършва и Богословския факултет в Атина (1987). Ръкоположен е за дякон през 1983 г. и за презвитер през 1987 г.

Митрополит Серафим служи като дякон, проповедник и свещеник, отговарящ за църквата „Св. Николай“ в Като Патисия, където има богата пастирска дейност, бил е изповедник и е работил с младежи. Такава дейност с младежта развива и в Архиепископията в Атина, а длъжността секретар на Св. Синод изпълнява до деня на епископската си хиротония на 5 октомври 1996 г. Митрополит Серафим развива голяма благотворителна и духовна дейност в много аспекти – подкрепя старчески дом в Атина, създава фонд за стипендии в подкрепа на учещи младежи, отдел за подпомагане за безработни, инвалиди и семейства в трудни ситуации, създава сдружение, което координира блеготворителната дейност на енориите към Св. Митрополия.

Бог да прости митрополит Серафим и да го упокои в Царството Си!

Posted in Новини, Скръбна вест

Вижте още: