Меню Затваряне

Почина монах Михаил (Хаджиантониу)

На 4 февруари на 67-годишна възраст е починал монах Михаил (Хаджиантониу), гръцки аскет и писател, който имаше много духовни чеда в България, съобщава Двери бг. Монахът е починал в болница в Атина след продължително боледуване от COVID-19.

Монах Михаил е роден в гр. Пела, Македония през 1955 год. От 1973 до началото на 1988 живее в манастира “Симонопетра” на Света гора, а оттогава до лятото на 1998 – в манастира “Св. Екатерина” на Синай. От октомври 1998 живееше сам и в уединение.

Отец Михаил посети нашата страна за първи път преди 20 години, като гост на Седмицата на православната книга във Варна. Тогава той представи своята първа книга в превод на български език „Антихристът“.

Малко по-късно на български език излязоха още две негови книги „В капана на зилотизма“ и „За сексуалното възпитание в Православната църква“.

Монах Михаил написа и една чудесна книга “Кризата в Еладската църква или в капана на зилотизма”, от която сме пускали части в нашия сайт (тук). Той беше един от първите съвременни монаси, които започнаха да говорят открито за този проблем, който тогава може би изглеждаше далечен и маловажен, но днес задушава Църквата ни. В книгите си отец Михаил разглеждаше много съвременни и наболели проблеми в Църквата и говореше и пишеше за тях, като критикуваше фарисейския и легалистичен дух сред съвременното духовенство.

Бог да го прости и упокои в Своето Царство!

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: