Меню Затваряне

Почина отец Боян Саръев

Почина отец Боян Саръев, наричан още „покръстителя на Родопите“. Духовникът е издъхнал тази вечер в кърджалийската болница, където се е лекувал от три седмици.

Боян Саръев си отиде от този свят на 67 години и навръх Стефановден – на същия ден преди 20 години в Кербала загина племенникът му Николай Саръев.

През последните над три десетилетия отец Боян служеше в храма „Успение на Пресвета Богородица“ в кърджалийския квартал „Гледка“, който построи сам с помощта на дарения. Самият той е роден в семейство на български мюсюлмани, на 5 май 1956 година в крумовградското село Жълти Чал, Ивайловградско, което вече не съществува.

През 1990 г. е ръкоположен за дякон и свещеник от Пловдивския митрополит Арсений, същата година е назначен за енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храм „Успение Богородично“ в гр. Кърджали, където служи до последно.

Свещеникът стана известен в началото на 90-те години, когато основа Движение за християнство и прогрес „Св. Йоан Предтеча“ и си постави за цел да покръсти в православната вяра българомохамеданите в Родопите.

Саръев смути мнозина и си навлече критики и от мюсюлмани, и от някои християни. Критикуващите го не можеха да възприемат завоя в живота му – завършил школата на МВР в Симеоново през 1985, а само пет години след това решава да скъса с този живот и да стане покръстител и свещеник.

В началото на кръстителската му мисия желаещите да приемат православната вяра бяха толкова много, че Боян Саръев организираше групови покръствания, с по над 100 желаещи наведнъж. През всичките тези години – от началото на неговия живот като свещеник до края му – говореше с тревога, че Родопите се ислямизират чрез чужди емисари, които не проповядват традиционен ислям.

Благотворителност, мисионерство, обич към родината, неделно училище – много бяха мисиите му, та до покръстването на деца на украински бежанци през миналата година.

В християнската обител, за която се грижеше, беше приютил 35 бежанци. През май 2022 г. отецът разказа, че до онзи момент не е получил нито лев от държавата, въпреки че е кандидатствал, но е решен да изхранва приютените украинци, докъдето му стигнат средствата и възможностите.

През пролетта на тази година той подмени изцяло иконостаса на храма „Св. Успение Богородично“ в кв. „Гледка“, поставен от основаването на църквата през 1939 г., както и стенописите в нея.

Беше обичан от родопчани – и от християни, и от мюсюлмани. През последните часове от борбата му за живот миряни, приятели и непознати в различни групи във Фейсбук споделяха призиви за молитва за здравето на отеца, който се бореше за живота си в интензивното отделение на кърджалийската болница цели три седмици.

Последната служба на отец Боян Саръев, енорийски свещеник на храм „Успение Богородично“, беше на 3 декември. Отец Боян Саръев е включен от Американския биографичен институт в списъка с 500-те най-влиятелни личности в света.

Бог да го прости и упокои в Царството Си!

————-

Текстът е взаимстван от сайта Dir.bg

Posted in Епархийски новини, Новини, Скръбна вест