Меню Затваряне

Почина отец проф. Радко Поптодоров

На 27 септември вечерта в дома си в София е починал протопрезвитер проф. д-р Радко Поптодоров, дългогодишен преподавател по каноническо право в Духовната академия и в Богословския факултет на Софийския университет.

Радко Поптодоров е роден на 11 септември 1924 г. в с. Градец, община Видин, в свещенническо семейство. Основно образование завършва в родното си село. През 1938 г. продължава образованието си в Духовната семинария в София. През 1946 г. постъпва като редовен студент в Шуменския педагогически институт за прогимназиални учители. Изключен е от института по политически причини. Записва и завършва Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски“ и е приет за редовен асистент във факултета и докторант на протопрезвитер акад. Стефан Цанков. През 1959 г. записва и през 1964 г. завършва право в Софийския университет.
От 1960 г. е назначен за доцент, а през 1966 г. за професор и завеждащ катедра “Църковно право” в Духовната академия – София.В продължение на повече от 50 години проф. Поптодоров преподава каноническо право.

Проф. Радко Поптодоров е автор на десетки публикации в областта на църковно – правните въпроси и историята на Българската православна църква, както и на книгите “Мястото и ролята на миряните в устройството и управлението на Църквата през първите три века” (излязла в няколко части от 1962 г. до 1995 г.), “Православно – християнската вяра и българската православна църква като фактори за запазване на българския народ…” (1970), “Преломното значение на покръстването и на основаването на българската църква…” (1971), “За богопознанието” (1982), “Съборното начало в църквата” (1995), “Търновският архиепископ Василий (1185 – 1234) – неизвестен и непознат” (2012), “Врачанският митрополит Паисий” (2015) и др.

Дълги години е председател на Съюза на свещениците в България.

След песнионирането си, въпреки напредналата си възраст, отец професорът запази бодрост на духа и тялото и продължаваше да работи и да се занимава активно с научна работа.

Предстои да бъдат уточнени денят и мястото на опелото.

Бог да го прости!

Източник: Двери бг

Posted in Новини, Скръбна вест
error: Content is protected !!