Меню Затваряне

Почина Пергамският митрополит Йоан Зизиулас

Днес на 2 февруари – Сретение Господне, на 92-годишна възраст, след продължително боледуване, почина Пергамският митрополит Йоан Зизиулас.

Пергамският старец-митрополит Йоан Зизиулас е роден на 10 януари 1931 г. Първоначално учи две години в Богословската школа на Солунския университет, а след това в Богословското училище на Атинския университет, което завършва през 1955 г. Преподава богословие в семинарията „Св. Владимир“ в Ню Йорк (1961-1963 г.) и в богословското училище на „Св. Кръст“ в Бостън (1963-1964 г.)

Избран е за митрополит на Пергам и Адрамити на 17 юни 1986 г.

Митрополит Йоан Зизиулас е един от най-големите съвременни православни богослови. Професор по догматическо богословие в Солун и по систематическо богословие в Лондон и Глазгоу. Архиерей е на Константинополската патриаршия. Автор на многобройни съчинения, най-известните измежду които са: „Битието като общение“, „Единството на Църквата в св. Евхаристия и епископата през първите три три века“, „За човешката способност и неспособност“.

През 1993 г. е избран за член на Атинската академия. Бил е заместник-председател на Комисията за диалог между Православната и Римокатолическата църква, както и директор на Представителството на Вселенската патриаршия в Атина. Представлявал е Вселенската патриаршия в няколко международни събрания. Той също беше член на Централния комитет и Комитета за вяра и ред на Световния съвет на църквите.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Posted in Новини, Скръбна вест

Вижте още: