Меню Затваряне

Почина прот. Димитрий Смирнов

В Москва на 70-годишна възраст почина бившият председател на Патриаршеската комисия по семейните въпроси, защита на майчинството и детството протоиерей Димитрий Смирнов, съобщава за РИА Новости Василий Рулински, прессекретар на Синодалния отдел на Московската патриаршия.

Прот. Дшмитрий Смирнов е правнук на свещеномъченика Василий Смирнов. Роден е в Москва на 7 март 1951 година. Според уебсайта на Руската православна църква той е завършил Московската духовна семинария като външен студент, а след това и Академията. Служи като свещеник в столицата. През 2003-2013 г. ръководи Синодалния отдел за сътрудничество с Въоръжените сили на Русия и правоохранителните учреждения, от 2013 до 2020 г. е председател на Патриаршеската комисия по семейни въпроси, защита на майчинството и детството.

Отец Димитрий е известен със своите ярки, провокативни изказвания по различни въпроси. Руските мъже например, отецът наричаше “национална катастрофа”, а тъй като Църквата счита съвместното съжителството между мъж и жена без църковен брак за блудство (грях), в началото на 2020 г. отец Димитрий сравни жените в такова съжителство с „безплатни проститутки“. Самият той подчертаваше, че умишлено използва думата такава дума по отношение на жените, за да привлече общественото внимание и да ги защити от неподоващо към тях отношение. Според отец Димитрий бъдещият съпруг или съпруга на девойката или младежа, трябва да бъде избиран от родителите, а теорията на Дарвин е ненаучна.

Друго негово ярко изказване е призивът за съставяне на списъци с враговете на Православието и православните ценности (тук), а неведнъж беше сниман да освещава и ядрено оръжие.

Според съобщения в медиите причината за смъртта на свещеника е дългогодишно хронично заболяване. По-рано излезе информация, че той се лекува след претърпения COVID-19 през май. През август е освободен от служение по здравословни причини, а през септември отново беше хоспитализиран, като не успя да се възстанови напълно от болестта.

Posted in Новини, Новини от света, Скръбна вест

Вижте още: