Меню Затваряне

Почина прот. Радослав Яков

Софийска митрополия съобщава, че на 8 декември сутринта е починал протойерей Радослав Димитров Яков, енорийски свещеник на енорията при с. Драговищица (по информация от хора от селата, които е обгрижвал, свещеникът е починал от COVID-19, бел. ред.).

Протойерей Радослав Димитров Яков е роден на 22 май 1950 г. в с. Габрене, общ. Петрич, в семейството на добри и благочестиви родители.

Завършва основно образование в гр. Петрич, а средно образование в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.  Продължава обучението си и придобива висше образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

Задомява се с Ася Спасова Якова, с която имат две деца – Иван и Димитрина.

На 4 юли 1978 г. е ръкоположен за дякон, а на 17 юли същата година – за свещеник, от Негово Преосвещенство Левкийския епископ Партений.

Офикиран е за протойерей на 6 декември 2019 г., на храмовия празник на църквата в с. Драговищица, от Белоградчишкия епископ Поликарп .

Преди да поеме по пътя на свещенството, в периода 1975-1976 г. отец Радослав работи в ДП „Балкан“ като печатар. След ръкоположението и проведения свещенически стаж, той е назначен за енорийски свещеник в с. Доброславци и с. Балша. Служи и в храм „Св. Николай“, гр. София, в кв. Връбница, където е председател на църковното настоятелство. Обгрижва енориите в с. Бучин проход – при храм „Св. Троица“ и в с. Дреново – при храм „Успение Богородично“. Служи и в селата Градец и Батковци. До последния си час той обгрижваше енориите на храм „Св. Николай“ в с. Драговищица и храм „Св. пр. Илия“ в с. Голяновци.

Протойерей Радослав Яков се стараеше да изпълнява своите духовни обязаности по мярката на своите сили, като във всичко беше изряден и за пример.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Опелото и погребението на отец Радослав ще бъдат извършени в храм „Всех Святих“ в с. Мрамор, където той живееше, на 12 декември /неделя/ от 14:00 ч.

Източник: Софийска митрополия

Posted in Новини, Скръбна вест

Вижте още: