Меню Затваряне

Почина проф. Димитрина Нанева, роднина на поета Пейо Яворов

Починала е една от последните преки наследници на поета Пейо Яворов – проф. Димитрина Нанева. Това съобщи председателят на международната фондация “Яворов” Тодор Иванов.

Тялото на праплеменицата  на поета е намерено в апартамента й в столицата по сигнал на съседи, на които направила впечатление липсата на собственичката от доста време насам. Със съдействие на МВР е била отворена вратата и патоанатомите са констатирали смъртта на проф. Нанева. Образувано е досъдебно производство и се издирват нейните наследници.

От фондация „Яворов“ , която т.г. навърша 3 десетилетия от учредяването си, очаквали проф. Нанева да участва в традиционните чествания по повод 144-та година от рождението му на 13 януари, но преди празниците тя се обадила, че е преболедувала ковид и все още трудно се възстановява.

“Очакваме да приключат следствените действия и затова не можем да кажем кога ще бъде поклонението, а проф. Нанева беше изключително деен член на фондацията. Знаем, че тя ще бъде погребана до гроба на Яворов, защото мястото е било откупено от семейството й за вечни времена”, коментира лаконично Тодор Иванов.

Проф. Нанева е родена през 1952 г. в родната къща на Пейо Яворов в Чирпан, която е превърната в музей по личните указания на цар Борис ΙΙΙ, който след унищожителното земетресение, съсипало града и околните села, идва на място и помага на населението. Завършва философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1976 г. През 1980 г. защитава докторска дисертация в Ленинград (дн. Санкт Петербург). Професор по политология и дългогодишен преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Проф. Нанева е внучка на племенницата на поета Екатерина.

Проф. Димитрина Нанева и оперната певица Явора Стоилова са последните живи потомки на Пейо Яворов, но и двете нямат наследници, които да продължат рода. Родителите на Яворов са имали пет деца, но от тях единствено любимата сестра на поета Екатерина оставя наследници: Найден, Малина и най-малката Ганка. Найден и Малина са починали през 1965 г., като Найден няма деца, а Малина има една дъщеря Екатерина и от нея внучка – Димитрина. Най-малката сестра Ганка има дъщеря, кръстена на поета – Явора Стоилова. Тя също има дъщеря – Василена, която почина (тук).

Честванията на Яворов тази година на 13 януари заради пандемията ще бъдат отбелязани скромно, а за пролетта е отложено представянето на книгата на поета „Свобода или смърт. Бунтовен лист“, където са събрани 12-те броя от вестника, орган на ВМРО през 1903 година, списван от Яворов и Димитър Кирлиев от Кукуш по указания на Гоце Делчев. Изготвяното на хектограф вестниче е отпечатвано в стотина броя, първият му брой е бил в тираж от едва 41 екземпляра. Последният дванадесети брой е от 21 април, в някои от страниците са отпечатани яворовите стихове „Ден денувам – пътища потайни“„Сън сънувах“ и други. Книгата е подготвена от поета-издател Трифон Митев, който ще прочете и словото на 13 януари в Чирпан.

Posted in Новини, Скръбна вест

Вижте още:

error: Content is protected !!