Меню Затваряне

Почина проф. д-р протопрезвитер Николай Шиваров

Днес е починал проф. д-р протопрезвитер д-р Николай Шиваров. Екипът на Християнство.бг изказва своите съболезнования към семейството и близките на отец професора.

Николай Стефанов Шиваров е български библеист и езиковед, професор, доктор на богословието. Преподава в Богословския факултет на Софийския и Великотърновския университет, а също и в Нов български университет. Автор е на множество трудове с широк тематичен спектър. Основна сфера на проучванията му са тълкувание на Стария Завет, въпроси от старозаветната история, библейската археология и херменевтика.

Роден е на 28 август 1930 г. в град София. Завършва Софийската духовна семинария през 1949 г., а през през 1953 г. – богословие в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (сега Богословски факултет към Софийския университет). Скоро след това постъпва започва преподавателската си дейност в Академията в катедра “Свещено Писание на Стария Завет”.

През 1957 г. му е присъдено званието “доктор по теология” с изследването „Отношението между законодателствата на пророк Моисей и Хамурапи откъм произход и съдържание“.

През 1960 г. Николай Шиваров е ръкоположен за свещеник, а през 1966 получава офикията “протоиерей”.

Хабилитационният му труд за доцентура през 1963 г. е на тема “Древни библейски ръкописи от Кумран”.

От 1968 до 1970 доцент д-р Николай Шиваров специализира във Виена и е първият свещеник на новосъздадената българска църковна община в Австрия.

От 1970 е професор в Духовната академия “Св. Климент Охридски”, а от 1981 до 1989 г. е и неин ректор. През 1972 г. участва в Първия конгрес на правозлавните екзегети в Атина.

От 1972 г. проф. Шиваров е консултант за православните църкви на създадената след Втория Ватикански събор организация Pro Oriente. Той е представител на Българската православна църква в комисиите за двустранен диалог с римокатолиците и англиканите.

През 1989 г. Йерусалимският патриарх го отличава с офикията “протопрезвитер”. По-късно Българската православна църква го награждава с църковния орден „Св. Климент Охридски” Ι-ва степен.

През 1992 г. е излиза от печат книгата му „Библейска археология“.

От 1991 до 2001 г. проф. Шиваров ръководи обединената катедра по Библеистика в Православния богословски факултет на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, който през май 2009 г. го отличи със званието почетен професор на университета. Също оттогава преподава в новооснования Нов Български Университет в София, а по-късно – и във филиала „Любен Каравелов“ на Пловдивския университет „Св. Паисий Хилендарски“ в град Кърджали.

Проф. Шиваров участва в работата на проекта „Нов превод на Библията на български език“ от създаването му през 1993 г. и до днес. Заедно с други езиковеди-библеисти той превежда Свещ. Писание на Новия и Стария Завет от оригиналните текстове. 

Особено ценни са изследванията на протопрезвитер Николай Шиваров относно методите за тълкуване на древни текстове, обобщени от него в издадена през 2005 г. книга “Херменевтика на Стария Завет”.

Бог да прости о. проф. Николай Шиваров и да го упокои в Царството Си!

Posted in Новини, Скръбна вест