Меню Затваряне

Почина проф. д-р Ростислава Тодорова-Енчева

След дълго и тежко боледуване вечерта на Богоявление (6 януари), на 48-годишна възраст почина проф. д-р Ростислава Тодорова-Енчева, преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Проф. д-р Ростислава Тодорова-Енчева завършва магистърска степен „Теология“ (1998 г.) и магистърска степен „Педагогика на изобразителното изкуство, специализация Графика“ (2023 г.). Придобива образователна и научна степен „доктор“ в Шуменския университет, постдокторската ѝ специализация е в Солунския университет, изучава и история на изкуството в Американския изследователски институт в Турция.

Интересите и научните ѝ изследвания са предимно в областта на византийското и поствизантийското изкуство.

От 2006 г. проф. Ростислава Тодорова-Енчева преподава различни дисциплини в областта на теорията и историята на изкуството.

Нейната майка, Бранимира Тодорова, написа на стената си във ФБ:

„Днес, 06. 01. 2024 г., след епична и неравна битка с рака, почина проф. д-р Ростислава Георгиева Тодорова-Енчева. За обществеността и колегите си тя беше един талантлив художник и отдаден на изследователската си дейност в областта на изкуствознанието и теория на изкуството млад учен, с международен принос в областта на византинистиката и християнското изкуство, с публикации и цитирания в множество научни издания и участия в научни форуми.

За студентите си беше любим преподавател и пример за подражание. За приятелите си беше усмихнатата и лъчезарна Ростислава, готова да помогне на всеки. За съпруга си беше голямата, неповторима и непрежалима любов.

За нас с баща ѝ тя беше нашето единствено дете, къдрокосо, със сините, като цъфнали метличини, любопитни за живота очи… Красавица и умница… Беше нашето най-голямо щастие и гордост. Смисълът на живота ни. Сега вече светът наоколо няма цвят…. Ще можем ли да живеем сами, предстои да разберем. Спи спокойно, душице! Вече няма страдание и напразни надежди… Дано Бог те постави от дясната Си страна и се надявам, че скоро отново ще се съберем…Там…“.

Непрежалима е загубата на Ростислава за близки, колеги, приятели и студенти. Тя беше част и от нашата общност, участваше в нашия форум. Бог да я прости, а на близките и семейството да даде утеха!

Поклон пред паметта ѝ! 

Posted in Новини, Новини от страната, Скръбна вест