Меню Затваряне

Почина първойерархът на РПЗЦ-МП митрополит Иларион (Капрал)

В навечерието на 15-годишнината от „съединяването“ на РПЗЦ (Руска православна задгранична църква) с РПЦ-Московска патриаршия, на 75-годишна възраст почина първойерархът на РПЗЦ Източноамерикански и Нюйоркски митрополит Иларион (Капрал).

Това съобщава от канцеларията на Архиерейския синод на РПЗЦ-МП прот. Серафим Ган. Митрополитът е починал в 14 часа местно време след продължително онкологично заболяване.

„Днес ние с епископа на Манхатън Николай се намираме в болницата, където направихме първата панихида в стаята на покойния. Митрополит Иларион беше с най-добра душа на архипастир, монах и човек-християнин. Да е вечна паметта му!“, каза прот. Серафим Ган.

В Московската патриаршия нарекоха кончината на главата на РПЗЦ-МП голяма загуба, предава Интерфакс. Митрополит Иларион (в света Игор Алексеевич Капрал) е роден на 6 януари 1948 г. в канадския град Спирит Ривър. Учи в духовното училище на Московска патриаршия. РПЗЦ-МП ръководи от 18 май 2008 г., като неин първи предстоятел, утвърден на тази длъжност от Синода на РПЦ. В РПЗЦ-МП остава още един митрополит – Марк (Арндт), когото считат за идеолог на присъединяването към Московската патриаршия.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: